Hlavní obsah

Sobotka: Těžko vyčítat Babišovi, že využívá kontakty z Agrofertu

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek zastal při interpelacích nepřítomného vicepremiéra Andreje Babiše, kterého opozice propírala kvůli jeho vlastnictví společnosti Agrofert. Poslanci ODS upozorňovali na to, že s sebou vzal do politiky hodně lidí ze své firmy. Podle Sobotky je ale přirozené, že využil staré kontakty v době, kdy Babišovo hnutí ANO nemělo vybudovanou politickou strukturu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš. Archivní foto.

Článek

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura zkritizoval vládu Bohuslava Sobotky za to, že po jejím nástupu odešlo z ministerstev přes tisíc lidí a o něco více jich noví ministři přijali. Ve většině případů přitom podle něj šlo o ministry Babišova hnutí ANO.

Ocitoval pak sobotní rozhovor deníku Právo s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), kde Jurečka prohlásil na adresu šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, že „měl tendence, abychom nastavili společnou zemědělskou politiku s ohledem na aktivity Agrofertu“.

„Chtěl jsem poukázat na to, že sami členové vlády, předseda poslaneckého klubu vidí potenciální střet zájmů,“ dodal Stanjura.

Sobotka se Babiše zastal

Nepřítomného předsedy ANO a vicepremiéra Andreje Babiše se zastal premiér Bohuslav Sobotka, který uvedl, že když ANO uspělo v parlamentních volbách, nemělo vybudovanou politickou strukturu, a proto bylo logické, že Babiš sáhl po svých lidech z Agrofertu.

„V okamžiku, kdy toto hnutí plní vládní odpovědnost, tak je obtížné vyčítat Andreji Babišovi, že hledá lidi a využívá sociální kontakty, které získal v okamžiku, kdy měl úplně jinou roli, a měl roli majitele Agrofertu,“ prohlásil Sobotka. „Je to nová situace, ke které došlo, a tím, jak je Agrofert velký, tak to samozřejmě vytváří potenciální střet zájmů,“ dodal a podotkl, že je důležité, aby tato situace nepřerostla v konkrétní střet zájmů.

Stanjura a jeho poslanecká kolegyně Miroslava Němcová přijali toto vysvětlení s ironickým úšklebkem. „Musela jsem s lehkým úsměvem přejít poznámku, že když nemám politickou stranu, tak si vezmu lidi z firmy,“ podotkla Němcová.

Faltýnek, který už dříve v Právu odmítl Jurečkova slova o nátlaku, se na plénu kritikům z ODS omluvil. „Za to, že jsem si dovolil celý svůj profesní život pracovat v zemědělství a těch posledních 15 let ve skupině Agrofert. Moc se vám za to, kolegové, omlouvám, ale já, na rozdíl od vás, jsem se do vstupu do politiky živil normální prací,“ vzkázal poslancům.

Reklama

Výběr článků

Načítám