Hlavní obsah

Ostravu nakonec povede vítězné ANO s ČSSD a lidovci

Právo, ČTK, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Pokud se již nic nezkomplikuje, vypadá to nakonec tak, že Ostravu povede vítězné hnutí ANO v koalici s ČSSD a KDU-ČSL. Ve čtvrtek ráno o tom informovala mluvčí ANO Michaela Závodná.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Primátorem Ostravy by se mohl stát Tomáš Macura.

Článek

„Zástupci hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL ve středu pozdě večer podepsali koaliční dohodu o povolebním uspořádání na velké ostravské radnici,“ sdělila Závodná s tím, že více informací bude k dispozici odpoledne.

Podle informací Práva by se primátorem nakonec měl stát lídr ANO Tomáš Macura. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu by tato koalice měla mít sílu 31 hlasů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ostrava tak s největší pravděpodobností bude kopírovat vládní koalici. Do opozice tak míří komunisté s hnutím Ostravak a ODS.

Složitý průběh

Koaliční vyjednávání mělo v Ostravě složitý průběh. Zahájilo ho vítězné hnutí ANO, které zpočátku avizovalo své spojení s hnutím Ostravak či ČSSD s přibráním některého z dalších partnerů.

Spolupráci s ČSSD nakonec odmítlo a vše zdůvodňovalo tím, že ČSSD neprovedla avizovanou sebereflexi a personální změny, které by přinesly její očištění od osob spojených s korupčními kauzami v Ostravě.

Lídr ČSSD Lumír Palyza byl před volbami spojován s obviněným lobbistou Martinem Dědicem, s nímž údajně udržoval četný telefonický kontakt.

ANO se nakonec rozhodlo, že bude jednat o spolupráci s hnutím Ostravak, lidovci a ODS. Jednání však ztroskotala na centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde ANO chtělo obejít hnutí Ostravak, které tam volby vyhrálo.

Ostravak se proto nakonec rozhodl spojit s ČSSD a KSČM, uskupení podepsalo memorandum o spolupráci. A totožně měly koalice vypadat i v některých městských obvodech včetně Poruby.

Právě v Porubě se však situace vyvíjela podobně jako v centrální městské části a hnutí Ostravak se tam pro změnu nedokázalo dohodnout s vítěznou ČSSD.

Koalice na vládním půdorysu

Sociální demokraté tak ve středu oznámili, že od memoranda ustupují. Začalo nové kolo vyjednávání a již ve středu večer se ANO dohodlo s ČSSD a lidovci. Stejné dohody byly týž den uzavřeny rovněž v městských obvodech Jih a Poruba.

„Po předchozích zkušenostech z jednání s lídrem Ostravaka panem Semerákem, která v našich očích značně podkopala důvěryhodnost celého hnutí Ostravak, jsme jako perspektivnější a funkčnější řešení vyhodnotili koalici na vládním půdorysu," komentoval povolební vývoj Macura.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo ANO 15 mandátů, ČSSD 12, Ostravak a komunisté po deseti. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám