Hlavní obsah

Obrat ve Frýdku-Místku: ČSSD ve vedení radnice nakonec zůstane

Právo, Jiří Tomaškovič
Frýdek-Místek
Aktualizováno

Pořádný politický veletoč předvedli ve Frýdku-Místku zvolení komunální poslanci za hnutí ANO a ČSSD. Ačkoli vítězné ANO před devíti dny podepsalo dohodu o vytvoření koalice s hnutím Naše město Frýdek-Místek (NmFM) a KDU-ČSL, nakonec jde do koalice s druhou ČSSD.

Foto: Profimedia.cz

Frýdek-Místek

Článek

„Postupem času jsme získávali víc a víc informací o tom, jaké mají tyto subjekty úmysly, kdo jsou jejich vůdčí osobnosti, čeho chtějí dosáhnout a jaké jsou jejich skutečné priority. To bylo rozhodující pro náš následný výběr koaličního partnera,“ vysvětlil zvrat lídr frýdecko-místeckého ANO a zřejmě budoucí primátor Radim Vrbata.

Jeho 1. náměstkem nebude jednička kandidátky ČSSD ve Frýdku-Místku senátorka a exprimátorka Eva Richtrová, ale dosavadní primátor Michal Pobucký.

„Najednou jsme se ocitli mimo hru a museli hledat nové cesty, jak se dále spolupodílet na vývoji města, jehož osud nám není lhostejný. Nikdo už s námi nepočítal, ale počty jsou nakonec spravedlivé a voliči by s tím neměli mít problém,“ řekl Pobucký.

Stíhaný exprimátor již ANO nevadí

Ten zůstane ve vedení města i přesto, že jej policie viní ze zneužití pravomocí veřejné osoby a hrozí mu až pět let za mřížemi. Ještě před pár dny bylo právě toto pro ANO téměř nepřekonatelný problém.

„To že se na čelních místech kandidátky ČSSD objevili lidé obvinění z trestných činů, byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme dopředu deklarovali, že dohoda s ČSSD je až tou úplně poslední možností,“ řekl před časem Vrbata. [celá zpráva]

Nyní už tak rozhodný není. „Hnutí ANO v mnoha obcích ve volbách zvítězilo a nakonec jej na radnici zavedené strany nepustily, aby udržely staré pořádky, respektive nepořádky. ČSSD ve Frýdku-Místku nemá s otevřením skříní problém, což je základ pro naše partnerství,“ řekl Vrbata.

ANO a ČSSD budou mít ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu převahu 27 křesel. Šest mandátů získalo NmFM a KSČM a čtyři KDU-ČSL.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám