Hlavní obsah

Sobotka chce hlubší propojení Česka se Slovenskem

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce prohloubit spolupráci se Slovenskem hlavně v oblasti dopravy a evropské politiky. Otevřené je podle něj pole také obranné spolupráce. Předseda české vlády to řekl na úterní společné tiskové konferenci se slovenským protějškem Robertem Ficem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiéři ČR a Slovenska Bohuslav Sobotka (vlevo) a Robert Fico

Článek

V dopravní infrastruktuře by chtěl Sobotka propojit střední a severní Moravu se sousedními regiony na slovenském území.

"Mým cílem je, aby tady do budoucna nebyla perspektiva jen jednoho dálničního spojení po staré dálnici D2. Aby do budoucna rychlostní komunikace propojily i střed a sever Moravy se středem a severem Slovenska," řekl.

Slovensko je díky dlouhé společné historii důležitým partnerem České republiky. Nadstandardní vztahy těchto zemí jsou podle Sobotky pilířem Visegrádské čtyřky, kam vedle nich patří ještě Maďarsko a Polsko.

Fico dostane vyznamenání

"Spolupráce Česka a Slovenska drží V4 podle mého názoru velmi silně pohromadě i v okamžiku, kdy mají její země poněkud odlišné názory. Ukazuje se, že díky spolupráci mohou i menší země v rámci Evropské unie prosadit své názory," uvedl český premiér. Jako příklady jmenoval jednání o podobě sankcí proti Rusku a debaty o klimatickém balíčku.

V obraně se nabízí společný postup vzhledem k tomu, že Slovensko v současné době rozhoduje o další podobě ochrany vzdušného prostoru. Premiér Sobotka řekl, že případná koordinace by byla levnější a efektivnější.

Slovenský premiér Fico do Prahy přijel při příležitosti státního svátku. Večer se na pozvání prezidenta Miloše Zemana zúčastní oslav založení Československa na Pražském hradě. Při ceremoniálu by měl převzít jedno z vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Související články

Fico: Ukrajina by své problémy měla řešit sama

Případnému zrušení sankcí Evropské unie vůči Rusku musí podle německé kancléřky Angely Merkelové předcházet plnění mírového plánu z Minsku. Uvedla to v pondělí...

Výběr článků

Načítám