Hlavní obsah

Zeman k letu z Číny využil Kellnerovo letadlo, aby prý byl v ČR dřív na státní svátek

Praha/Peking
Aktualizováno

Miliardář Petr Kellner se zúčastnil pondělního setkání prezidenta Miloše Zemana s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Potvrdil to v úterý mluvčí Kellnerem ovládané skupiny PPF Radek Stavěl. Zeman se v pondělí vracel do Česka letadlem PPF a skupiny J&T, podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka kvůli úspoře času.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

"Majoritní akcionář investiční skupiny PPF Petr Kellner se zúčastnil jako součást podnikatelského doprovodu prezidenta Zemana přijetí u čínského prezidenta," sdělil Stavěl.

"Důvodem je respekt k čínské tradici, kdy představitelé největších zahraničních investorů v Číně bývají součástí delegace své země při přijetí u vrcholných čínských státních představitelů," doplnil.

Doposud byl v médiích v souvislosti se Zemanovou návštěvou Číny zmiňován z vrcholných představitelů firem skupiny PPF pouze šéf Home Creditu Jiří Šmejc. O Kellnerově účasti kolovaly jen spekulace. PPF má v Číně značné obchodní zájmy a Zeman během návštěvy pochválil čínské úřady za podporu Home Creditu.

Zeman spěchal jmenovat nové generály

Mluvčí PPF také potvrdil, že se prezident z Číny vracel do Česka nikoli státním letounem, ale letadlem pronajatým právě skupinami PPF a J, která při Zemanově návštěvě uzavřela smlouvu o spolupráci s čínskou firmou CEFC.

"Nešlo o soukromé letadlo pana Kellnera, který mimochodem zůstává pracovně v Asii," doplnil Stavěl.

Mluvčí Hradu Ovčáček sdělil, že prezident zvolil soukromé letadlo místo státního proto, že tak bude cesta kratší. Letadlo PPF na rozdíl od vládního airbusu letí do Česka bez mezipřistání, a ušetří tak prezidentovi až dvě hodiny z původně dvanáctihodinového letu.

"Zásadní časová úspora prezidentu republiky umožní účast na jmenování nových generálů u příležitosti státního svátku 28. října. Zástupci PPF a J se zúčastnili návštěvy Číny jako součást podnikatelského doprovodu," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám