Hlavní obsah

Lesní školky zachrání novým zákonem, Zemanovo veto koalice přehlasuje

Aktualizováno

Koalice se v pondělí dohodla na přehlasování prezidentského veta k zákonu o dětských skupinách. Jakmile norma vyjde ve sbírce zákonů, předloží koaliční strany novelu, která bude řešit alternativní vzdělávací zařízení, jako jsou lesní školky, jež stávající zákon podle kritiků může poškodit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Prezidentovi se nelíbilo, že poslanci nepřijali senátní verzi zákona o dětské skupině, která by umožnila pokračování lesních školek. Senátní návrh předpokládal dobrovolnou registraci zařízení pro děti, nemusely by tedy splňovat různé podmínky.

"Chceme přehlasovat veto prezidenta, současně nechceme poškodit alternativní formy předškolního vzdělávání. Připravíme tedy současně novelu zákona.Tu by do pátku měli podepsat předsedové koaličních klubů a měla by být předložena, jakmile zákon o dětských skupinách vyjde ve sbírce," řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Tato novela bude podle něj mít během prosincové schůze Sněmovny "maximální prioritu", aby mohla být schválena na začátku příštího roku.

Novela má podle premiéra alternativním zařízením dát jistotu, že budou moci v Česku legálně působit. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) bude její návrh vycházet z lidoveckého materiálu, který už je vypracovaný. Podle poslance hnutí ANO Jana Volného bude tato úprava kopírovat senátní návrh, který poslanci nepřijali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám