Hlavní obsah

V Zeleném údolí stále vládne nejistota, řešení je v nedohlednu

Právo, Jiří Hardoš

Zhruba už dva roky se táhnou komplikované spory o pozemky pod domy v části Prahy 4 nazývané Zelené údolí. Stovky majitelů a obyvatel místních bytů a domů stále žijí v nejistotě a konec tahanic o cenu pozemků je podle všeho v nedohlednu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražské sídliště Zelené údolí nad klinikou IKEM. Ilustrační foto

Článek

Společnost GV Reality, které pozemky již dva roky patří, podala v minulosti několik žalob na odstranění rodinných domů, žádný pravomocný verdikt však zatím nepadl.

A odpověď na otázku „Co bude dál?“ nepřineslo ani středeční rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4 o první z desítek žalob, kterými se v rámci protiútoku místní společenství vlastníků jednotek (SVJ) domáhají zřízení věcného břemene na užívání pozemků. Soudkyně Soňa Burešová totiž žalobu jednoho SVJ nepravomocně zamítla jako nedůvodnou.

„K řešení, které bylo na místě, které bylo podle našeho největšího přesvědčení právně správně, ale i lidsky a morálně správně, dnes nedošlo. Byť byly splněny všechny podmínky pro to, aby soud rozhodnutí ve prospěch vlastníků (bytů, pozn. red.) mohl vydat. V tomto ohledu je to pro nás překvapivé, řekl bych až šokující,“ řekl Právu Petr Novotný, jeden z právních zástupců obyvatel Zeleného údolí z kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

„Nemáme pochybnost o tom, že to odvolací soud zruší,“ dodal.

Hrozí stovky žalob

Z rozsudku nebyl nadšený ani předseda dotyčného SVJ Michal Choura. „Zhruba dva roky trvá stav, kdy jsme pod nějakým tlakem ze strany vlastníka pozemků. Kdy nejsme schopni dospět k nějakému kompromisu, dohodě s vlastníkem pozemků, protože jeho požadavky jsou zcela nesplnitelné. A tento stav se bude dál prodlužovat,“ uvedl.

Advokát Vlastislav Andrš, jenž přes další firmy společnost GV Reality ovládá, s Právem dlouhodobě nekomunikuje.

Při jednání Andrš navrhoval žalobu zamítnout a upozornil, že pokud budou vlastníci bytů a domů i dál trvat na cenách, které si při koupi nemovitostí před mnoha lety domluvili s developerem, s již zaniklou společnosti IPB Real, tak k dohodě nikdy nedojde.

Pokud by středeční rozhodnutí nabylo právní moci a obě strany se nedohodly na řešení, pravděpodobně by podle právníků obyvatel Zeleného údolí došlo k tomu, že by společnost GV Reality jednou za čas po jednotlivých vlastnících bytů a domů vymáhala tzv. bezdůvodné obohacení. Tedy určitý poplatek za užívání pozemků.

To by podle Novotného znamenalo další smršť desítek až stovek žalob. K tomu přitom již v některých případech vše směřuje. Ze středečního jednání vyplynulo, že Andrš v rozesílaných předžalobních výzvách požaduje zaplacení částky 330 korun za čtvereční metr za rok. SVJ se přitom ve své žalobě domáhá toho, aby soud nechal zřídit věcné břemeno za jednorázový poplatek 600 korun za čtvereční metr.

Naprostý názorový nesoulad ilustrují i představy obou stran o tom, jaké mají pozemky hodnotu. GV Reality je před dvěma lety koupila přibližně za 400 korun za čtvereční metr. Po majitelích domů a bytů aktuálně požaduje za jejich odprodej kolem 7000 Kč za čtvereční metr, podle protistrany by se ale částka měla pohybovat kolem 3000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám