Hlavní obsah

Lidovci nemají jasno, jednání o dětských skupinách Sněmovna odložila

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidovci stále nevědí, jak se postaví k novele zákona o dětských skupinách, kterou kvůli lesním školkám vetoval prezident Miloš Zeman. Navrhli proto, aby Sněmovna přesunula tento bod na příští pátek, aby se do té doby poradili i v rámci koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Sněmovna jim vyhověla. Pro odložení hlasovalo 90 poslanců z přítomných 161.

Lidovci už v úterý avizovali, že nemají jasno, jak se k zákonu postavit, a připustili, že na rozdíl od zbytku koalice nepůjdou proti vetu prezidenta. Bojí se totiž případného zániku lesních školek, pokud by tato zařízení musela v souladu s novelou nově splňovat přísné hygienické a další normy.

Lidovci navrhují dobrovolnou registraci

Naopak přišli s variantou, že by spornou novelu nechali spadnout pod stůl a místo toho připravili nový zákon, který by lesním školkám stanovil právo rozhodnout se, zda se zaregistrovat, a tím pádem se k těmto pravidlům přihlásit. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, která zákon předkládá, by se tak ale připravily i o finanční výhody.

„V případě, že se veto odsouhlasí, je připraven návrh poslanců a poslankyň, který by měl zřejmě jít celým politickým spektrem a který umožňuje dobrovolnou registraci. To znamená, že se organizace bude moci rozhodnout, zda se zaregistruje jako dětská skupina a bude čerpat výhody, které tam jsou. Nebo nikoli – potom však nebude čerpat ani daňové slevy, ani nedosáhne na peníze z daňových fondů,“ popsala další vývoj Marksová, která trvá na tom, že stávající verze novely lesní školky neohrozí.

Odkázala na úterní tiskovou konferenci ministrů ČSSD, kdy ministr školství Marcel Chládek slíbil, že nechá zařadit lesní školky do sítě mateřských škol. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček zase přislíbil, že nestanoví pro lesní školky přehnané hygienické podmínky.

Vzali si týden na rozhodnutí

Sněmovna měla vetovanou novelu projednat v pátek, nerozhodnutí lidovci si ale zkraje jednání vzali 15minutovou pauzu, aby se poradili s koaličními partnery. Předseda lidoveckého klubu Jiří Mihola požádal o přeložení sporného bodu na příští pátek.

Do té doby si chtějí udělat jasno, jak se k novele postavit. Během týdne chtějí na toto téma diskutovat i v rámci koalice, aby vláda postupovala jednotně. ANO a ČSSD zatím chtějí veto prezidenta prohlasovat, aby zákon o dětských skupinách začal platit, přičemž slibují ochránit lesní školky jejich legislativním přiřazením ke klasickým mateřským školám.

Reklama

Výběr článků

Načítám