Hlavní obsah

Klaus bude v čele přípravného výboru rady pro vzdělávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Klaus bude v čele přípravného výboru nově zřizované Národní rady pro vzdělávání. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v pátek upřesnil informaci, kterou přinesl Regionální Deník, podle něhož měl Klaus stát přímo v čele rady. Ta má být poradním orgánem ministra a pomáhat se vzdělávací strategií.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

"Mám vážné pochybnosti o kvalitě našich škol i o způsobu, jak jsou hodnoceny. Mohu-li přispět k nějaké změně v tomto smyslu, rád to udělám," cituje list někdejšího prezidenta.

Chládek uvedl, že chtěl, aby v radě zasedli špičkoví odborníci, kteří průřezově obsáhnou celou problematiku českého školství. "Šlo mi také o názorově pestré složení, abychom společně dokázali nastavit strategii, která se nebude měnit s každým ministrem. Proto jsem do čela rady vybral bývalého prezidenta Václava Klause, který razí ve vzdělávání trochu jinou teorii než já. V některých věcech se shodneme, v jiných ne, ale tak to má být," řekl Deníku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

List připomíná, že v Klausově rodině se školstvím zabývá především Václav Klaus mladší, který vedl gymnázium PORG a je odborným mluvčím ODS pro tuto oblast.

Rada by měla být zřízena na základě novely školského zákona v příštím kalendářním roce. Měla by tím být zajištěna kontinuita vzdělávací koncepce bez ohledu na to, kdo bude stát v čele ministerstva.

V patnáctičlenné radě zasedne podle ministra řada výrazných osobností včetně dvou rektorů.

Regionální Deník zmiňuje mimo jiné rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu, předsedu Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého či Jana Mühlfeita, který působí v Microsoftu jako reprezentant pro Evropu, ale ke konci roku z funkce odejde a bude poradcem investičního fondu Atlantic Bridge.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám