Hlavní obsah

V Praze se demonstrovalo proti masakrům v Iráku a Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zhruba 100 lidí se ve čtvrtek odpoledne sešlo na Václavském náměstí v Praze, aby se připojili k celosvětové výzvě, která podporuje zastavení masakru civilistů v Sýrii a Iráku. Na velkoplošné obrazovce byly při demonstraci promítány záběry poprav lidí nebo toho, jak ozbrojenci drží v rukou sťaté hlavy obětí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Happeningu na Václavském náměstí se účastnila i řada muslimů.

Článek

Akci svolala KDU-ČSL, jejíž předseda Pavel Bělobrádek na shromáždění řekl, že jde o genocidu. "Národům s tisíciletou tradicí hrozí zánik. Oběťmi Islámského státu jsou lidé mnoha náboženství a kultur, křesťané i muslimové," prohlásil. "Jsou to zvěrstva, která mají v historii obdoby, ale nepatří do 21. století," uvedl.

"Nemůžeme dovolit, aby vrazi ovládali jakoukoliv část světa," uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Účastníky mítinku podpořila dopisem také velvyslankyně EU v Iráku Jana Hybášková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek na pražském happeningu proti násilí v Sýrii a Iráku.

Pod sochou svatého Václava vystoupil i ředitel nevládní organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. Humanitární organizace podle něj vyčlenila první milión korun, který půjde na pomoc uprchlíkům v Iráku. Za peníze se nakoupí deky nebo oblečení pro uprchlíky, protože je čeká období zimy. Materiál půjde k uprchlíkům, kteří jsou v menších táborech, kde žijí desítky lidí. Ti se na útěku zabydleli třeba v rozbořených budovách.

Lidé podpořili celosvětovou výzvu DemandForAction připojením podpisu na tabuli, která byla vedle velkoplošné obrazovky. Aktivity výzvy lze sledovat na sociálních sítích facebook nebo twitter.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám