Hlavní obsah

Babiš rozjel vlastní líheň pro politiky, chce prosazovat liberální hodnoty

Právo, Jan Martinek
Praha

„Vyčítají nám, že nemáme hodnoty. Máme je, jen jsme je neměli čas prezentovat.” Těmito slovy uvedl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) oficiální představení think-tanku Institut pro politiku a společnost na pražském Žofíně. Podle Babiše má mimo jiné vychovávat nové politiky a experty, kteří by se zapojili do jeho hnutí.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš zahájil činnost think-tanku Institut pro politiku a společnost v Žofín Garden v Praze. Na snímku s kandidátkou na primátorku hlavního města Adrianou Krnáčovou

Článek

Institut bude úzce provázán s ANO: ve správní radě sedí místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová a egyptolog Miroslav Bárta. Výkonným ředitelem institutu je Pavel Fiedler.

Think-tank chce podle Babiše formulovat problémy české země a akcentovat národní zájmy, chce prosazovat liberální hodnoty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Na všechno máme komise, výbory a rady. Proč se nejsme schopni shodnout? Stát by se měl postarat o lidi, zajistit jim důchody, podmínky pro podnikání, pro život," řekl Babiš.

V úvodním slově zabrousil i ke svému vstupu do politiky. "V září 2011 jsem měl vizi. Byla tu obrovská poptávka po změně, řekl jsem si, že to není možné, aby to takhle fungovalo," řekl Babiš.

Inspirace od newyorského starosty

Inspirací pro think-tank mu bylo americké hnutí No Labels založené podnikatelem a posléze starostou New Yorku Michaelem Bloombergem, které vzniklo v roce 2010. "Mají heslo: posuňme Ameriku od staré politiky k politice řešení problémů. A to je to, co my děláme," řekl.

"Chceme vytvořit lepší, vstřícnější společnost, postavenou na hodnotách spíš lidských, v dnešní politice těžko prosaditelných," uvedla Adriana Krnáčová, lídryně hnutí ANO do pražských voleb, která s vysokou pravděpodobností usedne do primátorského křesla.

Členem institutu je také bývalý politolog Borek Severa, který dřív pomáhal Věcem veřejným. Ten uvedl, že základním cílem think-tanku je posilování individuální svobody a ochrana občana před všemocným státem. "Dnes nestačí jen volby vyhrát, voliče musíte oslovit dlouhodobě," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám