Hlavní obsah

Senát schválil zavedení porodného i na druhé dítě

Praha

Senát ve středu schválil zavedení porodného i na druhé dítě, a to ve výši 10 000 korun. Běžná rodina dosáhne na dávku, pokud její měsíční příjmy nepřesáhnou 20 817 korun čistého.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Předloha, kterou musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman, tak od příštího roku rozšíří okruh rodin s nárokem na tuto dávku. Porodné na první dítě zůstane 13 000 korun, při narození vícerčat činí 19 500 korun.

Do konce roku 2010 se porodné v Česku vyplácelo na každé narozené dítě. Od roku 2011 se pravidla kvůli škrtům v rozpočtu zpřísnila. Porodné se začalo dávat jen na první narozené dítě rodině, jejíž příjem nepřesáhuje 2,4násobek životního minima. Nyní se koeficient, od něhož se nárok odvíjí, zvýší na 2,7násobek životního minima.

Zavedení porodného i na druhé dítě a rozšíření okruhu rodin, které mohou dávku dostat, přijde podle ministerstva práce a sociálních věcí na 330 miliónů korun ročně. Celkově by do porodného mělo putovat 470 až 480 miliónů korun. Loni stát vyplatil 11 300 těchto dávek, náklady činily asi 147,7 miliónu korun. Porodné je příspěvek na náklady po narození dítěte. Patří mezi dávky státní sociální podpory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám