Hlavní obsah

Plete si udílení vyznamenání s vlastní party, popudil Zeman politiky

Právo, kab

Prezident Miloš Zeman rozhněval značnou část politiků, když nepozval na Pražský hrad na slavnostní předávání státních vyznamenání dva z rektorů, které nemá v oblibě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident si plete událost s vlastní party,“ domnívá se europoslanec Jiří Pospíšil (nez.). Jeho kolega Stanislav Polčák (TOP 09 /STAN) se na protest rozhodl na událost nepřijít.

„Jsem přesvědčen, že 28. říjen je nejvýznamnější státní svátek naší republiky. Nejde o svátek pana prezidenta, a tomu by měl odpovídat okruh hostů. Rozlišovat pozvání podle oblíbených a znelíbených hlavě státu už vůbec neodpovídá závazku prezidenta Zemana, že bude jeho úkolem společnost sjednocovat, ne rozdělovat,“ uvedl Polčák na informaci, že Zeman nepozval českobudějovického rektora Libora Grubhoffera a brněnského Mikuláše Beka na slavnostní udílení vyznamenání 28. října na Pražský hrad.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN)

Zatímco Grubhofferovi údajně Zeman nemůže zapomenout, že podpořil historika Martina C. Putnu, když jej odmítl jmenovat vysokoškolským profesorem, Bekovi zase hlava státu podle Polčáka zazlívá, že jí nedovolil vystoupit na půdě Masarykovy univerzity krátce před volbami.

„Vzhledem k tomu, že kroky rektorů jsou naprosto pochopitelné, chci jim vyjádřit svou podporu tím, že se předávání státních vyznamenání sám nezúčastním,“ řekl Polčák.

Pospíšil: Není to oslava Zemana

„Pro mě je 28. říjen svátkem české státnosti, nikoli svátkem pana prezidenta. Pan prezident má pozvat významné veřejné činitele a významné akademické funkcionáře podle jejich pozice v české společnosti, ne podle toho, koho má a nemá rád,“ řekl Právu europoslanec Jiří Pospíšil.

Foto: Petr Horník, Právo

Úspěšný Jiří Pospíšil

„Jedná se o oslavu české státnosti, nikoliv o party pana prezidenta. Ale to je důvod, proč na oslavu půjdu, nikoli kvůli panu prezidentovi, ale protože si chci připomenout vznik Československa,“ dodal.

Podobný názor pak zastává celá řada dalších politiků. „Když se volila hlava státu, tak jsem právě u Zemana očekával, že dokáže rozlišovat mezi oficiální rolí prezidenta republiky a svým vlastním názorem. Bohužel se ukázalo, že to tak není,“ řekl Právu místopředseda ODS Martin Novotný.

„Já si myslím, že záležitost státního svátku je věc, při které by měla platit pravidla: lidé by měli být zváni podle toho, jaké zastupují instituce, ne podle toho, jaké mají vztahy s prezidentem,“ dodal.

Krok prezidenta se nelíbí ani poslanci Janu Chvojkovi (ČSSD) z ústavně právního výboru Sněmovny. „Myslím, že na Hrad by měl zvát osoby jako instituce prezident, měl by se vystříhat vlastních animozit. Není to tak, že soukromá osoba zve další soukromé osoby,“ řekl Právu.

Babiš: také jednám s každým

Kriticky se k rozhodnutí prezidenta Zemana postavil i ministr financí Andrej Babiš (ANO), ačkoli zpočátku nechtěl jeho kroky nijak komentovat. „Já také musím být spolu s nějakými lidmi, které si nevybírám podle sympatií a nesympatií,“ uvedl nakonec k situaci pro Právo.

Smířlivěji se postavil ke kroku Zemana ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Pan prezident je ten, kdo zve, a zve toho, koho chce,“ řekl Právu. „Ale nevím, jak to přesně bylo a proč nepozval toho nebo onoho. Budu se s tím chtít blíže seznámit,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám