Hlavní obsah

Většina krajských měst již zná budoucí koalice

Ve většině krajských a statutárních měst je již jasné složení budoucích koalic a osoby primátorů. V krajských městech nejsou deset dní po volbách ukončena jednání v Praze, Ostravě, Liberci, Českých Budějovicích a Pardubicích.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lídr ANO v Brně Petr Vokřál

Článek

Z trojice největších měst je zatím o složení nové rady jasno pouze v Brně, zatímco v Praze a Ostravě strany úspěšné ve volbách ještě k dohodě nedospěly.

Brněnskou radnici podle podepsané koaliční smlouvy povede vítězné hnutí ANO s hnutím Žít Brno, KDU-ČSL a Stranou zelených a primátorem bude lídr ANO Petr Vokřál. Mimo tak zůstane ČSSD, jejíž primátor Roman Onderka město řídil posledních osm let. Strana se chce pokusit situaci zvrátit. Onderka opustil post hlavního vyjednavače a ČSSD nabízí koalici lidovcům a ANO. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Primátor se zřejmě změní také v hlavním městě. Dosavadní šéf pražské radnice Tomáš Hudeček skončil ve volbách s TOP 09 až na druhém místě za ANO a po vnitrostranických sporech TOP 09 opustil. Na základních bodech programu možné pražské koalice se zatím domluvili zástupci ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN). Koalice po vzoru vládní spolupráce by ale měla jen těsnou většinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Tomáš Hudeček

V Ostravě zatím není jasno ani o možné koalici. Volby zde vyhrálo hnutí ANO, které preferuje spojení s hnutím Ostravak, lidovci a ODS. Také vedení místního hnutí Ostravak dává přednost spolupráci s ANO, zvažuje ale i jiné varianty, pokud se povolební vyjednávání nepohnou.

Vítězné ANO několikrát ostrouhalo

V devíti ze 13 krajských měst vyhrálo volby ANO, zatím ve třech se ale jeho zástupci do rady nedostali a primátora v nich bude mít ČSSD. Sociální demokraté se v Olomouci zhruba den od konce voleb dohodli na koalici s ODS, KDU-ČSL a TOP 09, rada se zástupci ČSSD, ODS a lidovců bez vítězného ANO bude také v Plzni a Jihlavě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Rychlá olomoucká dohoda vynechávající vítězné ANO vyvolala roztržku na vládní úrovni. Šéf ANO a místopředseda vlády Andrej Babiš řekl, že ČSSD se v Olomouci spojila s kmotry. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mu nepřímo vzkázal, aby nebrečel a zeptal se svých vyjednávačů, proč nezvládli povolební jednání.

Místo primátora by mělo vítězné ANO obsadit vedle Brna v Ústí nad Labem, kde město ovládne s místním hnutím PRO! Ústí, a v Pardubicích, kde hledá pro koalici s ČSSD dalšího partnera.

Zlín má vést i další čtyři roky primátor za STAN Miroslav Adámek, Hradec Králové a Karlovy Vary zástupci místních sdružení Hradecký demokratický klub Zdeněk Fink a Karlovarská občanská iniciativa Petr Kulhánek.

O vlastní koalici bez vítězné Změny pro Liberec vyjednává ANO, které ve volbách v Liberci skončilo druhé. V Českých Budějovicích dohodu vyjednávajících ANO, ČSSD a lidovců komplikuje neshoda na počtu radních pro jednotlivé strany.

ODS drží pozice ve středních Čechách

Shoda na primátorovi je již v 15 z 26 statutárních měst. V dalších dvou je jasné, z které strany primátor vzejde. Nejvíc primátorských křesel zatím obsadí ČSSD a místní politická hnutí, budou mít po pěti primátorech. ANO bude mít čtyři a po jednom Starostové a nezávislí (STAN), ODS a KSČM.

Foto: Robert Zlatohlávek, ČTK

Raduan Nwelati (ODS)

Z místních hnutí a sdružení by měly mít primátora také Přerov, Chomutov a Kladno. Největší středočeské město by měl vést zdejší bývalý primátor za ODS Milan Volf, jehož politickou kariéru přerušila obžaloba ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

V Mladé Boleslavi by mělo zůstat primátorské křeslo Raduanu Nwelatimu z ODS, do čela Havířova by se měl podle podepsané koaliční smlouvy postavit zástupce komunistů. ČSSD má mít primátora vedle tří krajských měst ještě v Jablonci nad Nisou a Karviné.

Kubera budí vášně

Vítězná ODS možná skončí bez radních v Teplicích, kde je pro některé zvolené strany problémem dlouholetý primátor Jaroslav Kubera. Koalici, která by občanské demokraty poslala do opozice, se zde pokouší vyjednat druhá Volba pro Teplice.

Prostějovskou radnici povede koalice složená z vítězné ČSSD, sdružení PéVéčko a KSČM. Hnutí ANO, které skončilo ve volbách druhé, zůstane v opozici. Dohodu o koalici potvrdil v úterý primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám