Hlavní obsah

Poslanci jsou kvůli dětským skupinám pod palbou lobbingu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Nedopusťte, aby kvůli obavám lesních školek a klubů z likvidace padl pod stůl zákon o vzniku dětských skupin, lobbují Unie zaměstnavatelských svazů či Asociace rané péče a výchovy u poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) s ministry na jednání Sněmovny

Článek

Ty v úterý čeká hlasování o prezidentově vetu k zákonu o dětských skupinách. Miloš Zeman se postavil na stranu lesních školek a tvrdí, že zaniknou-li, pak se původní záměr zákona mine účinkem, protože sice vznikne více dětských skupin, ale ubude jiných fungujících alternativních zařízení pro děti. A tvrdí, že to v důsledku nepovede k podpoře zaměstnanosti matek s dětmi předškolního věku.

S tím nesouhlasí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Loni chybělo 60 tisíc míst v mateřských školách. Spousta rodičů se nemůže vrátit do pracovního procesu, a zaměstnavatelé tak ztrácejí kvalifikovanou pracovní sílu,“ řekla Právu na obhajobu dětských skupin, které mají pomoci tento problém vyřešit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Věřím, že zvítězí zdravý rozum. Zákon na péči o děti do tří let věku potřebujeme
poslankyně Radka Maxová (ANO)

Prezident svým vetem přilil oleje do ohně v téměř již vyřešeném sporu. Již před měsícem poslanci totiž horko těžko přehlasovali Senát, který požadoval vypustit ze zákona povinnou registraci zařízení pro předškolní děti, což by znamenalo záchranu lesních školek a dalších alternativních zařízení. Pro bylo 105 poslanců. Proti byli poslanci KSČM a jednotlivci z TOP 09 a STAN. Nehlasovalo 46 a zdrželo se 21 zákonodárců. K přehlasování prezidenta bude třeba, stejně jako pro přehlasování Senátu, 101 hlas.

„Byla to křehká většina. Věřím, že zvítězí zdravý rozum. Zákon na péči o děti do tří let věku potřebujeme,“ řekla Právu Radka Maxová (ANO). „Zaměstnavatelé po něm volají. Firemní školky již vznikají, ale tento zákon pro ně bude motivační, protože možnost daňového odpočtu nákladů pro ně bude výhodou,“ dodala.

Podle Heleny Langšádlové (TOP 09) ale firmy mohou skupiny zřídit již dnes. „To není nic nového. Jedinou novinkou je daňové zvýhodnění. Někteří mi ale říkají, že v zákoně jsou takové požadavky na hygienu, že se jim ty daňové výhody vůbec nevyplatí,“ řekla Právu.

Lesní školky dál v ohrožení

Langšádlová i proto vyzve stranické kolegy, aby podpořili Zemanovo veto. „Zákon opravdu likviduje to, co si lidé sami vymysleli, vybudovali a funguje to. Nejde jen o lesní školky, ale i zařízení Člověka v tísni a další. Nelze vše sešněrovat do požadavků dětské skupiny,“ tvrdí. Připravila již nový návrh zákona, který by umožnil dobrovolnou registraci předškolních zařízení, který by mohl parlament okamžitě projednat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce Michaela Marksová

Podle Marksové se problém již začal řešit. „Dosud lesní školky fungovaly v právním vzduchoprázdnu. Nyní budou mít příležitost pro sebe vyjednat přijatelné podmínky na jednáních s ministry zdravotnictví a školství, která jsem již iniciovala.“

Jednání s Asociací lesních školek podle Maxové váznou. „Čelíme silné mediální masáži proti zákonu ze strany těchto iniciativ. Pracujeme spolu s ministerstvy na dokumentu, který vše vyřeší. Předsedkyně asociace Tereza Valkounová zatím spíše vyvolává nervozitu a demagogicky tvrdí, že je to jejich konec. Záleží jen na tom, zda budou ochotny spolupracovat na řešení, nebo do toho budou stále házet vidle. Péče o děti do tří let by měla mít nějaká pravidla a měla by být pod kontrolou,“ je přesvědčena Maxová.

Podle Langšádlové jsou však řešení, o kterých se mluví, nereálná. „Úvaha, že by se lesní školky staly třídami kamenných školek, je nevhodná. Jsou to neziskovky a nechtějí být pod obcemi. Zápisy do školek jsou již v lednu nebo v únoru, takže řeči, že problém se musí vyřešit do roka, je jen chimérou. Pokud se to neupraví teď, tak je to pro ně smrtící,“ tvrdí Langšádlová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám