Hlavní obsah

V Karlových Varech dohodla koalici tři hnutí

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary
Aktualizováno

Na povolební spolupráci v Karlových Varech se dohodla Karlovarská občanská alternativa (KOA) dosavadního primátora Petra Kulhánka, ANO 2011 a hnutí Karlovaráci (KVC). Rozdělení postů ve vedení města je domluvené, zbývá pouze doladit koaliční smlouvu a programové prohlášení. V 35členném zastupitelstvu budou dohody držet většinu dvaceti hlasů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovy Vary

Článek

„Jednotlivé subjekty se shodly na znění koaliční smlouvy, která upravuje personální záležitosti, zásady koaliční spolupráce, řešení sporů a její nedílnou součástí bude programové prohlášení,“ uvedl Kulhánek.

„Návrh programového prohlášení si po vnitřních revizích jednotlivé subjekty vyměnily k vyhodnocení připomínek a výsledné znění prodiskutují na dalším koaličním jednání ve středu 22. října večer,“ pokračoval primátor.

Kulhánek opět primátorem

„Výkonným orgánem města bude devítičlenná rada,“ uvedl dosavadní karlovarský primátor a lídr KOA Petr Kulhánek s tím, že zůstane zachován stávající model čtyř uvolněných členů rady, tedy primátora a tří jeho náměstků. Podle dohody zůstane primátorem Kulhánek, který bude mít v gesci jako dosud například finance, lázeňství nebo divadlo.

Jeho prvním náměstkem se má stát Vladimír Kvasnička z hnutí ANO, jenž bude mít na starosti odbor rozvoje a investic včetně některých příspěvkových organizací. Náměstkyní, která se bude starat o hospodářský rozvoj, majetek města a informační technologie, bude Hana Zemanová (KVC).

Svůj post náměstka pro kulturu, školství a sociální věci obhájil Jiří Klsák (KOA).

V devítičlenné radě pak bude mít KOA ještě Pavla Žemličku a Vlastimila Lepíka. ANO pak svého lídra Čestmíra Bruštíka a Ivetu Hejnovou. KVC bude reprezentovat první z kandidátky a ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März. „Komise a výbory budou devítičlenné nebo sedmičlenné,“ pokračoval Kulhánek.

Dosavadní patneři skončili

KOA volby v Karlových Varech vyhrála a získala devět mandátů. Druhé hnutí ANO 2011 šest a třetí KVC pět míst v zastupitelstvu. V opozici zůstala ČSSD s pěti mandáty, koalice hnutí O co jim jde?!, KDU - ČSL, Pirátů a Strany zelených se třemi mandáty a rovněž komunisté se třemi křesly. Mimo jednání o vedení města skončila ODS se dvěma mandáty. ODS byla přitom doteď koaličním partnerem KOA.

Podobně dva mandáty získala Alternativa, s kterou se ale KOA rozešla již v průběhu minulého volebního období. Další dosavadní koaliční partneři KOA, tedy TOP 09 a STAN se do zastupitelstva vůbec nedostali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám