Hlavní obsah

Vláda kvůli islámským radikálům nepošle vojáky na Golanské výšiny

Praha
Aktualizováno

Čeští vojáci budou nadále působit v misích v Afghánistánu, Mali nebo na Balkáně, naopak se nezúčastní příští rok mise OSN na Golanských výšinách, jak si to přál prezident Miloš Zeman. Vyplývá to z plánu zahraničních misí na roky 2015 a 2016, který v pondělí večer schválila vláda. Novinkám to potvrdil ministr obrany Martin Stropnický.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman si přál účast českých vojáků v misi na Golanských výšinách, vláda ho nevyslyšela.

Článek

Nejvíce českých vojáků by mělo v příštích dvou letech působit v Afghánistánu, kde se počítá až s 310 lidmi pro jednu z operací NATO a se zhruba 20 lidmi na ochranu českého zastupitelství v Kábulu. Dalších až 20 vojáků by mohlo pomáhat afghánským silám s bojem proti výrobě a distribuci drog.

Do 20 vojáků by mělo působit na Balkáně, vláda počítá také s jejich nasazením v oblasti severní Afriky, Sahelu a Blízkého východu. V současnosti je několik desítek českých vojáků na misi Evropské unie v Mali, v prvním pololetí příštího roku má v celém regionu - tedy i na pozorovatelské misi na Sinajském poloostrově - působit až 70 lidí, jejichž počet by v případě potřeby mohl od 1. července 2015 stoupnout až na 220.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Golany vojáky nepošlou

Vládní materiál naopak nepočítá se zapojením české armády v oblasti mezi Sýrií a Izraelem, přestože nasazení v Golanských výšinách podporoval prezident Miloš Zeman, který označil umístění jedné roty o 150 mužích za příspěvek v boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát.

Koaliční kabinet ale právě i kvůli nebezpečí islámských radikálů s českou účastí nepočítá. Podklady pro jednání vlády upozornily na to, že v oblasti operují teroristé z fronty An-Nusra a připomněly také únosy zahraničních příslušníků mise. "V důsledku války v Sýrii není mise UNDOF (mise, která dohlíží na příměří na Golanských výšinách. pozn. red.) schopna vykonávat činnost, kvůli níž byla zřízena, a ani ve střednědobém horizontu nebude schopna svůj mandát naplňovat," píše se v materiálu.

Náklady na vyslání sil a prostředků v zahraničních operacích se v roce 2015 předpokládají přibližně 1,48 miliardy korun a v roce 2016 ve výši 1,72 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám