Hlavní obsah

Areálem ve Vrběticích otřásají další exploze

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Další silná detonace vzrušila v pondělí okolí areálu s muničním skladem ve Vrběticích na Zlínsku, který ve čtvrtek minulý týden zcela zničila mohutná exploze a požár. O osudu dvou zaměstnanců se stále nic neví, zůstávají pohřešovaní.

Foto: Policie ČR

Areál kolem zničeného muničního skladu ve Vrběticích je posetý rozmetanou municí.

Článek

„Šlo o řízenou likvidaci munice, kterou pyrotechnici nacházejí rozmetanou po celém areálu. Ta je také pořád hlavní překážkou, která specialistům brání dostat se k epicentru čtvrtečního výbuchu,“ řekla krajská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

V neděli takto pyrotechnici odpalovali munici již třikrát, další podobné zákroky lze vzhledem k množství munice po celém areálu očekávat. Některou munici pak budou pyrotechnici za nejpřísnějších bezpečnostních opatření transportovat a likvidovat na jiných místech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Míru obezřetnosti postupu pyrotechniků dokládá skutečnost, že na místě se nachází pěchotní i dělostřelecká munice, protitankové střely i letecké pumy.

Foto: Policie ČR

Snímek z termokamery v dronu zobrazuje epicentrum výbuchu, které je stále žhavé.

Práci policistů a záchranářů na místě ocenil v pondělí policejní prezident Tomáš Tuhý. „Celý integrovaný záchranný systém prokázal vysokou spolehlivost,“ řekl Tuhý.

Policie upozorňuje obyvatele okolních obcí, aby se k areálu nepřibližovali. Desítky policistů hlídají nepřetržitě v okolí ve vzdálenosti 1,2 kilometru od ohniska výbuchu.

Nadále je k dispozici speciální telefonická linka s číslem 974 666 555, kam se mohou obracet výbuchem poškození lidé nebo případní nálezci munice.

„V současné době evidujeme 39 poškozených objektů v souvislosti se čtvrteční explozí. Toto číslo stále ještě není konečné,“ řekla v pondělí Kozumplíková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám