Hlavní obsah

Zeman: K Babišovi nemám výhrady, mohl by být i premiérem

Praha

Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) se podle prezidenta Miloše Zemana daří plnit základní úkol předsedy vlády, kterým je udržet vládní tým pohromadě. Zeman to řekl v nedělním rozhovoru pro televizi Nova. Vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) by si prezident dokázal představit jako premiéra, zatím k němu prý nemá dramatické výhrady.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě vedoucí zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí.

Článek

Zeman v rozhovoru zopakoval své dřívější hodnocení, že základním pozitivem Sobotkova kabinetu je to, že dal lidem naději. Někdy si ale myslí, že vláda dělá chyby, jako v případě služebního zákona, který kvůli takzvaným politickým náměstkům vetoval.

Co se týče osoby samotného premiéra, jeho základním úkolem podle prezidenta je udržet vládní tým pohromadě. „Já si myslím, že tohle se Bohuslavu Sobotkovi v zásadě daří,“ konstatoval Zeman. K mediálním přestřelkám mezi Sobotkou a Babišem pouze poznamenal, že nezná koalici doma ani v zahraničí, kde by tyto přestřelky nebyly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na dotaz, zda by si dokázal představit premiérem Babiše, prezident odpověděl, že by si na tomto postu dokázal představit řadu lidí včetně šéfa hnutí ANO. Za tři čtvrtě roku ve funkci prý Zeman k jeho práci zatím nemá dramatické výhrady, s Babišovým hodnocením chce ale ještě počkat na to, zda bude pokračovat stávající oživení české ekonomiky.

Dva těžké momenty

Prezident se také vyjádřil ke svým často kontroverzním názorům na protiruské sankce Evropské unie nebo na islamismus. Podle něj nejsou jeho postoje v zásadním rozporu s postojem české vlády, pouze v rozporu s opoziční TOP 09.

Za doposud nejtěžší chvíle v úřadě označil období po pádu vlády premiéra Petra Nečase (ODS), kdy se ocitl pod tlakem jmenovat premiérkou Miroslavu Němcovou (ODS), což odmítl, a rozhodnutí nerespektovat zvyklost vyžadovat lustrační osvědčení po Babišovi, čímž by mohl formující se Sobotkovu vládu „vyhodit do povětří“. „V obou případech jsem se rozhodl správně,“ soudí Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám