Hlavní obsah

Válková nařídila prověrku desítek případů podobných žďárské kauze

Právo, rak
Praha

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) v reakci na žďárskou tragédii nařídila prověrku podobných případů, kdy soudci, stejně jako v případě duševně nemocné 26leté útočnice, rozhodli u pacientů o přeměně ústavní léčby na ambulantní. Výsledky prověrek chce mít do deseti dnů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková v Otázkách Václava Moravce

Článek

„Řádově jde o desítky případů,“ uvedla Válková v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Ministryně chce zjistit, jestli soudci napříč republikou používají stejnou praxi jako opavský okresní soud, který letos v únoru rozhodl o propuštění ženy během půlhodinového jednání a jen na základě zprávy ošetřujících lékařů.

Inspiroval ji k tomu jiný, několik let starý případ, kdy soudkyně při rozhodování o propuštění sexuálního devianta nepostupovala tak formalisticky a vyslechla i ambulantního lékaře či lidi z domácího prostředí pacienta. Teprve poté rozhodla.

„Nechci, aby opavský soudce odnesl něco, co je standardem. Pokud ne, tak to budu kárně řešit,“ sdělila Válková.

Stačila ambulantní léčba?

Uvažuje také o tom, že ve žďárském případě podá stížnost pro porušení zákona v neprospěch paranoidní schizofreničky, která i přes dodržování pravidel ambulantní léčby zavraždila 16letého chlapce a zranila dvě z jeho spolužaček a také policejního vyjednavače.

„Nejvyšší soud by pak judikatorně rozhodl, jestli se soud s tou kauzou vypořádal dobře nebo ne a jestli provedené důkazy byly dostatečné,“ vysvětlila ministryně.  Soudcovská unie ale ministryni kvůli jejím výrokům pokárala, že zasahuje do nezávislosti soudců. Válková kritiku odmítá.

Ministryně také položila otázku, jestli byla léčba ženy mimo opavskou léčebnu dostatečná. Za ambulantním lékařem totiž měla docházet jen jednou měsíčně a není jasné, jestli byla její matka, která se za ni zaručila, dostatečně poučená a byla schopná rozeznat, že se nemoc její dcery opět zhoršila.

Reklama

Výběr článků

Načítám