Hlavní obsah

Kopírování vládní koalice v Plzni zhatilo jednání lídra ANO

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Důvodem, proč v Plzni nedošlo ke zkopírování vládní koalice mezi hnutím ANO, ČSSD a KDU-ČSL, je podle šéfa plzeňských sociálních demokratů Martina Zrzaveckého jednání na vlastní pěst. Dopustit se ho měl poslanec a plzeňský lídr ANO Pavel Šrámek. Ten však Zrzaveckého slova rázně odmítl a označil je za účelová.

Foto: Jan Švábek, Právo

Zleva: V čele města usednou Petr Náhlík, Martin Zrzavecký a Martin Baxa

Článek

„Dohodli jsme se, že s jednáním počkáme, až se vrátí jedni z hlavních vyjednavačů, ministr vnitra Milan Chovanec a poslanec a krajský předseda ANO Jan Volný. Stalo se ale to, že pan Šrámek vyjednával na vlastní pěst. To situaci zkomplikovalo a my jsme se rozhodli, že nebudeme respektovat doporučení vládních představitelů,“ prohlásil v sobotu Zrzavecký.

Jeho slova Šrámek označil za účelová: „Pouze jsme se domluvili, že nikdo z nás neuzavře dohodu. Jinak mluvil každý s každým. V pátek dopoledne jsme absolvovali finální jednání s ČSSD, kde nechyběl pan Volný, ani pan Chovanec. Na schůzce jsem se ve prospěch ČSSD vzdal postu primátora a kývl na tři místa v radě místo původních čtyř,“ řekl Šrámek. Sociální demokraté vzali podle jeho slov nabídku na vědomí.

O čtyřkoalici, která bez účasti ANO vznikla o několik hodin později, se Šrámek jako šéf vyjednávacího týmu ANO dozvěděl až neoficiální cestou. „Jestli někdo tvrdí, že se jednalo na vlastní pěst, tak se to dělo v pátek večer, ale ne z mé strany. Jednalo se bez nás, nikdo mě o tom neinformoval,“ dodal Šrámek. Je přesvědčený, že ve městě zvítězily staré pořádky.

Foto: Jan Švábek, Právo

Zleva: Stávající primátor Martin Baxa a Ludvík Rösch z Občanů patriotů na sobotní tiskové konferenci.

Ve vedení hokejista

Plzeň v nadcházejícím funkčním období povede koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a lokálního uskupení Občané patrioti. Vyjednávací týmy se už dohodly na složení rady i obsazení postu primátora. Tím se stane Zrzavecký, který ve funkci vystřídá stávajícího primátora Martina Baxu (ODS). Zrzavecký bude prvním socialistou v čele Plzně po téměř osmdesáti letech.

V devítičlenné městské radě bude mít ODS čtyři křesla, ČSSD tři a lidovci s Občany patrioty po jednom. Náměstků primátora by mělo být nově pět, tedy o jednoho více než dosud. V 47členném městském zastupitelstvu bude mít čtyřkoalice 27 křesel.

Prvním náměstkem primátora, který bude mít na starosti kulturu, bude Martin Baxa. Technickým náměstkem zůstane Pavel Šindelář (ODS), náměstkem pro dopravu se stane Petr Náhlík (KDU-ČSL) a radním pro sport a rozvoj podnikání se stane extraligový hokejista Michal Dvořák (Občané patrioti). Ve vedení města zřejmě zůstane i Eva Herinková (ČSSD), která bude odpovědná za vzdělání a sociální věci. O zbylých postech budou strany jednat.

Komunální volby v Plzni vyhrálo hnutí ANO. Po přepočtu hlasů na mandáty má ale v zastupitelstvu deset křesel, stejně jako druhá ODS a třetí ČSSD. Občané patrioti mají čtyři mandáty, lidovci tři. V opozici usedne kromě politiků z ANO také pět zastupitelů z TOP 09 a stejný počet komunistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám