Hlavní obsah

Češi volby do Senátu ignorují, hlasovala asi pětina

Praha
Aktualizováno

Zájem o druhého kolo senátních voleb nebyl velký, hodinu před uzavřením volebních místností odvolila zhruba pětina voličů. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů a mluvčích radnic.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Volby do Senátu v Praze

Článek

Účast je tak podstatně slabší než před týdnem, kdy bylo první kolo ale spojeno s hlasováním do obecních zastupitelstev. Minulý týden byla volební účast 38,62 procenta.

Zájem o senátní finále ale bývá tradičně nižší. Nejvyšší účast ve druhém kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,6 procenta voličů. Nejnižší byla o dva roky později - dosáhla jen 18,4 procenta.

V Čechách nejčastěji do 20 procent

Například v Praze 1 a 5 přišlo k urnám 17 procent občanů, v Praze 9 jich bylo o něco méně, sdělili mluvčí tamních radnic. Ve středních Čechách odvolilo kolem 15 procent lidí. "Jsou to jednoduché volby, snadné a jasné a nikde nemáme žádné problémy," řekla hodinu před ukončením hlasování mluvčí Kolína Jiřina Holubová.

V Hradci Králové se v sedmi vybraných okrscích účast pohybovala hodinu před koncem mezi 10,5 až 23 procent. Na Českolipsku, Děčínsku i Lounsku hlásily volební komise o něco méně. "V místech, kde jsem byl, to je od osmi do deseti procent," uvedl Zdeněk Valášek z krajského úřadu v Liberci.

V obvodu Cheb na Chebsku a Tachovsku byla účast před uzavřením místností mezi deseti až 20 procenty. "Chodí hlavně starší lidé, mladí nemají zájem," řekla členka volební komise v Tachově. Podobně nízká je účast i v obvodu Plzeň - město. Některé tamní okrsky mají do osmi procent, jiné dosáhly 18 procent.

Příliš lidí nepřilákalo druhé kolo voleb ani ve strakonickém obvodě. Podle odhadů se účast bude pohybovat nepatrně nad deseti procenty, což znamená, že o tom, kdo bude zastupovat obvod v horní komoře, rozhodovalo jen zhruba 12.000 voličů.

Na Vysočině v pelhřimovském obvodě přišlo k volbám kolem 20 procent voličů. Podobné to bylo na Žďársku. Přitom před týdnem se při prvním kole účast vyhoupla přes 47 procent.

V Brně hlasovalo 22 procent

Na jižní Moravě hlasovalo zhruba 16 procent voličů, což je zhruba třetina volební účasti z prvního kola. Větší zájem o volby byl v Brně, kde hlasovalo 22 procent lidí, na Znojemsku přišlo pouze asi 15 procent voličů, řekla ČTK Eva Sychrová z krajského úřadu.

Dvaceti procent zřejmě nedosáhne účast v Olomouckém kraji, kde lidé vybírali senátora v obvodech Olomouc a Přerov. "Řada okrsků se pohybuje mezi deseti až dvanácti procenty, byť máme i výjimky s účastí přes 20 procent," řekla ČTK Marie Mazánková z krajského úřadu.

Dvaceti procent zřejmě nedosáhne účast v Olomouckém kraji, kde lidé vybírali senátora v obvodech Olomouc a Přerov. "Řada okrsků se pohybuje mezi deseti až dvanácti procenty, byť máme i výjimky s účastí přes 20 procent," řekla ČTK Marie Mazánková z krajského úřadu.

V Uherském Hradišti a ve Zlíně byla stejně jako v dalších okrscích v Česku účast slabší než v prvním kole, v Hradišti odvolilo asi 26 procent a ve Zlíně 18 procent. Na Karvinsku a v Ostravě se účast pohybovala jen mírně nad 11 procenty. Více voličů přišlo k urnám na Frýdecko-Místecku, kde podle mluvčí magistrátu Jany Matějíkové volilo zhruba 21 procent lidí.

ČSSD hraje o většinu

Lidé si vyberou 27 senátorů z dvojnásobného počtu kandidátů, jimž dali největší důvěru před týdnem v prvním kole. Svými hlasy určí, zda bude mít nadále v horní komoře navrch vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, nebo dokonce sama sociální demokracie.

Právě ČSSD má nejvíce želízek v ohni, neboť její kandidáti dokázali postoupit v 19 obvodech. ANO a KDU-ČSL mají ve hře po devíti kandidátech. V 11 obvodech proti sobě stojí zástupci vládních stran. Koalici tak k udržení senátní většiny stačí, aby na zvolení dosáhli ještě tři její adepti v souboji proti kandidátům ostatních stran. ČSSD by k zachování většiny potřebovala vítězství svých kandidátů v 18 obvodech.

Hlasovat ještě mohou ti z 2,8 miliónu voličů, kteří se do volebních místností nedostali v pátek. Hlasovací lístky a obálku lidé dostanou až ve volebních místnostech, musí si s sebou vzít jen průkaz totožnosti. Vyberou si hlasovací lístek se jménem svého nynějšího favorita, vloží jej do obálky, a tu pak vhodí do volební urny.

Volební místnosti se uzavřou ve 14:00. Výsledky hlasování by měly být známy do večera, záviset to bude na počtu odevzdaných hlasovacích lístků a rychlosti volebních komisařů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám