Hlavní obsah

První den senátního finále skončil za malého zájmu voličů

Praha
Aktualizováno

První den letošního finále senátních voleb v pátek ve 22:00 skončil. Mnoho lidí ale cestu do volebních místností nenašlo. Hlasovat přišlo zhruba deset procent voličů. Zbývající budou mít šanci ještě v sobotu od 08:00 do 14:00.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyšší účasti v referendu na Praze 10 nepomohl ani termín shodný s komunálními volbami.

Článek

O 27 budoucích senátorech z 54 by mohlo hlasovat celkem přes 2,8 miliónu voličů. K prvnímu kolu, které se konalo před týdnem spolu s obecními volbami, přišli necelé dvě pětiny z nich. Malý zájem voličů podle expertů souvisí mimo jiné s tím, že ve finále už mnozí nemají svého favorita, a je pro ně obtížné dát hlas někomu jinému.

Výsledky voleb bude po sobotním uzavření volebních místností zveřejňovat Český statistický úřad na volebním webu průběžně podle toho, jak je dostane od volebních komisí. Celkové výsledky by podle ČSÚ mohly být známy v sobotu kolem 18:00.

Nejrychleji byly známy kompletní výsledky senátního finále v roce 2008, tedy ze stejných obvodů, kde se volí i letos. Zveřejněny byly za zhruba 2,5 hodiny po uzavření volebních místností, byť tehdy si senátory přišlo vybrat 29,9 procenta voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám