Hlavní obsah

Senátní volby skončily, sčítání hlasů bude rychlovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úderem sobotní 14. hodiny se ve vybraných 27 volebních obvodech uzavřely hlasovací místnosti. Skončilo druhé kolo senátních voleb, v nichž občané rozhodli, kdo bude v Senátu vládnout pro příští dva roky. Vzhledem k nízké volební účasti bude sčítání hlasů rychlé. Kompletní výsledky by měly být podle statistiků nejpozději kolem 18:00.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Senátu měla zatím jednobarevnou většinu ČSSD, jejíž klub měl 41 křesel. Ačkoliv sociální demokraté jsou favority prvního kola, do rozhodujícího střetnutí postoupilo 19 sociálních demokratů, z toho osm z druhé místa, s oranžovou tsunami se strana může ale rozloučit. V horní parlamentní komoře už sama většinu mít nebude.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební účast ve 2. kole senátních voleb

Reálnější se jeví možnost, že v Senátu by mohly udržet nadpoloviční většinu 41 z 81 hlasů strany současné vládní koalice, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Potřebují zvítězit alespoň ve 14 z 27 senátních obvodů. V jedenáctce z nich už podle výsledků prvního kola proti sobě stojí zástupci vládních stran, takže koalici stačí vyhrát ve třech ze zbývajících 16 obvodů.

Výsledky ovlivní účast

Uhájení většiny by vládní koalici usnadnilo prosazování jejích záměrů v parlamentu. Ve vzájemných duelech se kandidáti vládních stran střetnou na Chebsku, Lounsku, Rychnovsku, Žďársku, Znojemsku, Vyškovsku, Olomoucku, Frýdecko-Místecku, Karvinsku a také v Brně a v Ostravě.

Strany bývalé pravicové koalice, tedy ODS, TOP 09 a hnutí Starostů, na obnovení většiny v Senátu pomýšlet letos nemohou - mohly by mít dohromady maximálně 29 křesel.

Výsledek voleb bude záležet na tom, kolik voličů dorazilo do volebních místností. Sobotní odhady hovoří o pouhých 15 procentech. [celá zpráva]

Ve finále bývá účast rapidně nižší a také kandidáti nezřídka dostávají méně hlasů, než kolik jich posbírali v úvodním rozstřelu. Nic na tom v minulosti zpravidla neměnila ani vyjádření podpory od méně úspěšných soupeřů z prvního.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám