Hlavní obsah

Koupit Mafru byla chyba, měl jsem koupit Blesk, tvrdí Babiš

Praha
Aktualizováno

Vicepremiér a šéf vládního hnutí ANO Andrej Babiš zpětně považuje za chybu, že jeho společnost Agrofert před rokem koupila vydavatelskou skupinu Mafra. Její součástí jsou deníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny, řekl v pátek v rozhovoru s ČTK.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Na protest proti koupi tehdy deníky opustila část redaktorů. Mafru ale Babiš prodat nechce a neuvažuje ani o jiné akvizici na mediálním trhu.

Ministr financí bývá kvůli vlastnictví vydavatelství kritizován a podezírán ze snahy o ovlivňování médií. "Zpětně to hodnotím jako chybu," řekl Babiš s tím, že deníky chtěl koupit proto, aby psaly pravdu. "Moje pohnutky byly z titulu té zkušenosti, kterou jsem měl, že o mně napsaly lži," uvedl Babiš.

Netušil, že nákup Mafry vyvolá velké negativní reakce. "Nedomyslel jsem to," poznamenal.

Agrofert Mafru oficiálně převzal v říjnu loňského roku od německé společnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. O několik týdnů později na protest proti tomu odešli šéfredaktoři MfD a LN Robert Čásenský a Dalibor Balšínek a následovali je i další redaktoři. Babišovi vyčítali, že chce média ovlivňovat. Babiš ale kritiku odmítal.

"Zpětně to hodnotím, že jsem měl koupit (bulvární deník) Blesk, který jsem měl taky na stole a mohl jsem si vybrat," řekl Babiš. V současnosti ale žádnou další mediální akvizici nechystá.

Prachař v Senátu se mu nelíbí

Babiš zároveň řekl, že se mu nelíbí, že ministr dopravy za ANO Antonín Prachař kandiduje do Senátu. Pokud ministr v sobotním druhém kole voleb uspěje, bude s ním řešit, kterou funkci bude vykonávat.

O konci Prachaře ve funkci ministra se kvůli problémům v jeho resortu už delší dobu spekuluje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám