Hlavní obsah

Zeman s hejtmany zasadili stromy na počest zabitého studenta

Vysazená alej zimních dubů na břehu rybníka v Novém Veselí bude zasvěcena památce zabitého studenta ze žďárské školy. Řekl to prezident Miloš Zeman při pátečním symbolickém zasazení aleje, na níž se podílela většina hejtmanů. Zeman už dopoledne uctil památku obětí útoku ve střední škole ve Žďáru nad Sázavou.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prezident Miloš Zeman sází jeden ze stromů nové aleje.

Článek

"Chtěli jsme se původně sejít v radostnější atmosféře. Poklonil jsem se dnes památce studenta, který zahynul, když bránil svou spolužačku. Proto bych vás požádal, abychom tuto alej zasvětili jeho památce," řekl Zeman.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pamětní deska u nově vysázené aleje.

Prezident také potvrdil své rozhodnutí zavražděného studenta v příštím roce vyznamenat. "Teď nejde jen o ten argument, že je letošní seznam uzavřený, ale hlavně nechci narušovat ty smutné události spojené s přípravou pohřbu. Myslím, že příští rok ta bolest alespoň částečně u členů rodiny odezní," dodal Zeman.

Symbol rozvoje venkova

Nová alej vznikla na pozemcích patřících šlechtické rodině Kinských. Je vysázena jako náhrada za stromy, které zde byly v minulosti vykáceny. "O vysazení aleje jsme s prezidentem diskutovali pět let. Věřím, že tady zanecháváme budoucím generacím dostatečně jasný vzkaz o našem přístupu k přírodě, ale i k tradicím," uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Prezident i ostatní hejtmani pak od něj dostali jako připomínku páteční akce pamětní minci.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil se svými asistentkami.

Podle majitele rybníka a pozemků Constantina Kinského akce mimo jiné symbolizuje nutný rozvoj venkova, který je možný jen díky spolupráci veřejného a soukromého sektoru a neziskových organizací.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Majitel rybníka Constantin Kinský (vlevo) a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Veselský rybník leží u obce Nové Veselí nedaleko Žďáru nad Sázavou. Svou rozlohou 87 hektarů tvoří dominantu obce. Na svou rozlohu má také poměrně krátkou hráz. Veselský rybník lze považovat za prameniště řeky Oslavy, která se dále vlévá do řeky Jihlavy. Zeman ve Veselí vlastní část tvrze, kde tráví volný čas a kterou označuje jako svou chalupu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prezident při sázení stromů.

Reklama

Výběr článků

Načítám