Hlavní obsah

Policie kvůli volbám prověřuje přes 100 oznámení

Policie v Česku vyšetřuje přes sto oznámení na porušení průběhu víkendových komunálních a senátních voleb. Policisté přijali 20 trestních oznámení týkajících se mimo jiné údajného kupčení s hlasy. Řešit museli také 30 přestupků a zhruba 50 dalších podnětů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volební místnost

Článek

Podle mluvčí policejního prezidia Jany Macalíkové se trestní oznámení týkají porušení paragrafu trestního zákoníku o maření přípravy a průběhu voleb. Do této kategorie spadá i kupčení s hlasy, které bylo o víkendu podle dřívějších informací policie a nevládních organizací zaznamenáno například v Bílině, Litvínově, Chomutově, Nejdku, Praze 10, Brně nebo Kadani.

Za kupčení s hlasy hrozí podle trestního zákoníku odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Studentka na kandidátce, aniž by to věděla

Další trestní oznámení podle mluvčí směřují například k podezření pro poškozování cizí věci. Policie měla přijmout také trestní oznámení kvůli komunálním volbám v Obříství na Mělnicku, kde jedenadvacetiletá studentka tvrdí, že se její jméno dostalo na kandidátku KSČM bez jejího vědomí.

Zhruba 30 přestupků podle Macalíkové souvisí s narušením pořádku ve veřejné správě, za což lze podle zákona o přestupcích uložit pokutu až 30 tisíc korun. Další přestupky byly proti majetku, za ně lze uložit pokutu až 15 tisíc korun.

Dalších asi 50 podnětů policie dále prověřuje. „Nejvíce oznámení na podezření z nelegálního průběhu voleb jsme měli v Ústeckém a Moravskoslezském kraji,” doplnila Macalíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám