Hlavní obsah

Soud při propuštění žďárské útočnice nebyl dost důkladný, tvrdí ministryně Válková

Právo, ČTK, Radim Vaculík
Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) připustila ve středu možné pochybení Okresního soudu v Opavě, který letos v únoru pustil z psychiatrické léčebny útočnici ze žďárské střední školy. Soud podle názoru ministryně nepostupoval dostatečně důsledně. Podle prezidenta Miloše Zemana bylo propuštění ženy z ústavní péče systémovou chybou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravednosti Helena Válková

Článek

Soudci v Opavě podle ní vyšli při svém rozhodování pouze z vyjádření lékařů z léčebny. Případ řešili velmi krátkou dobu zhruba 30 minut a spis s jejich rozhodnutím je bez odůvodnění a velmi stručný.

„Bohužel, dospívám k závěru, že soud zřejmě nepostupoval dostatečně důkladně, když zkoumal, zda pobyt pacientky v případě jejího propuštění na svobodu bude, či nebude nebezpečný. Dokazování mohlo proběhnout důkladněji,“ míní Válková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud se její nynější pochybnosti prokážou, tak přichází v úvahu návrh na kárný postih jak soudců z Opavy, tak státního zástupce. Ten se totiž proti rozhodnutí propustit ženu z léčebny neodvolal.

Ptá se na zabezpečovací detenci

Podle Válkové vyvstává i otázka, proč už soud, který rozhodoval o uložení ústavní ochranné léčby, neuložil u tak nebezpečné pacientky s diagnózou paranoidní schizofrenie zabezpečovací detenci. Detence je přitom v současné době nejpřísnějším možným opatřením pro obdobné pachatele – může trvat i doživotně, jednou ročně ji přezkoumává soud.

„Na tuto otázku nedovedu dát odpověď, ale myslím si, že soud zvažoval všechna pro a proti. Zřejmě se domníval, že uložení ochranného léčení postačuje,” uvedla ministryně.

Policie útočnici ve středu obvinila z vraždy a braní rukojmích, za což ženě hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Zeman: Byla to systémová chyba

Podle mínění prezidenta Zemana byla žena propuštěna do ambulantního ošetření neoprávněně. „Což jí umožnilo, aby spáchala obdobný trestný čin, tentokrát ještě s horšími důsledky,” řekl.

„Sám bych se přimlouval za to, aby tyto násilné trestné činy, když už někoho označíme za duševně nemocného, byly trestány ne-li trvalým, tedy alespoň dlouhodobým pobytem v psychiatrickém zařízením, zdůrazňuji v uzavřeném psychiatrickém zařízení, a nikoli ambulantní léčbou,” dodal.

Řekl, že si velice váží rozhodnutí ředitele opavské psychiatrické nemocnice vyvodit v záležitosti osobní zodpovědnost. „Na druhé straně, i když to zní trochu cynicky, v každé společnosti je určité procento bláznů,” poznamenal prezident. Někteří jsou podle něj neškodní a domnívají se, že jsou Napoleon nebo se obnažují na veřejnosti, další jsou ale nebezpeční, protože jde o agresivní psychopaty.

„Úkolem psychiatrie je odlišit první kategorii od té druhé. To znamená dát napoleonům ambulantní léčbu, ale nepouštět z psychiatrické léčebny agresivní psychopaty,” řekl Zeman. Nerozlišení obou kategorií je podle něj systémovou chybou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám