Hlavní obsah

Kalousek: Hudeček rezignoval, aby skončily spory ve straně

– Praha
Novinky, Václav Lang

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že primátor Tomáš Hudeček a jeho náměstek Jiří Vávra skončili ve straně proto, aby skončily vnitřní spory v pražské TOP 09. Odmítl, že by se tak stalo kvůli údajné nabídce ANO, aby za toto hnutí Hudeček kandidoval ve volbách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na archívním snímku s primátorem Tomášem Hudečkem.

Článek

„Rezignace byla prezentována jako jejich osobní rozhodnutí a pan předseda Schwarzenberg řekl, že s lítostí tuto rezignaci přijímá,“ komentoval Kalousek rezignaci Hudečka s Vávrou. Žádné doporučení prý Kalousek ani nikdo z předsednictva zmíněným představitelům nedával.

Na dotaz, zda mohla souviset s údajným jednáním Hudečka s ANO, odpověděl: „Myslím si, že v žádném případě, že ta rozhodnutí byla motivována jediným motivem, a sice radikálně odstranit vnitřní spory ve straně. Toto je zcela jistě jedno z možných řešení, jak ty spory odstranit.“

O sporech ve vedení pražské TOP 09 se vědělo dlouho, i když strana je obvykle umenšovala a tvrdila, že je na daných představitelích, aby si spory urovnali. Pohár však přetekl v úterý, když Hudeček vyzval Vávru, aby rezignoval, neboť se v médiích objevily fotky Vávry z oslavy vlivného podnikatele Tomáše Hrdličky.

Předsednictvo rozhodlo jednomyslně

„Kdybychom včerejší výměnu názorů pánů ve sdělovacích prostředcích vnímali pozitivně, tak jsme nesvolávali předsednictvo,“ prohlásil ve středu Kalousek.

Předsednictvo podle něj rezignaci obou mužů přijalo jednomyslně. Zároveň jmenovalo nový vyjednávací tým ve složení: Marek Ženíšek, Václav Novotný a Jiří Nouza. Předsednictvo také svolalo krajský sněm, který se má situací zabývat.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tomáš Hudeček (vlevo) a Jiří Vávra na archivním snímku

Co se týče zastupitelského mandátu Hudečka, podle Kalouska je na něm, zda si jej ponechá. Nicméně by měl vzít na vědomí, že byl zvolen za TOP 09. „Jak bude dál s mandátem nakládat, je samozřejmě jeho věc, nicméně byl zvolen ne jako nezávislý kandidát, byl zvolen jako kandidát TOP 09 za TOP 09, tak myslím, že tuto smlouvu s voliči by měl dodržovat, ale je to čistě jeho rozhodnutí. V tuto chvíli již není členem strany, tzn. jakékoli orgány strany ho nemohou volat k pořádku,“ prohlásil.

TOP 09 je nyní podle něj rezignací posílena. „Strana je sjednocená, je zbavena vnitřních sporů, tedy v Praze významně posílena, protože to, co každou stranu nejvíc oslabuje, jsou její vnitřní spory,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám