Hlavní obsah

V Karlových Varech se rýsuje koalice KOA, ANO a Karlovaráků

Právo, Jan Švábek
Karlovy Vary

Karlovým Varům zřejmě bude vládnout trojkoalice složená z vítězné Karlovarské občanské alternativy (KOA), hnutí ANO a Karlovaráků (KVC). Spojení sil by koalici zajistilo dvacet křesel v pětatřicetičlenném zastupitelstvu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dosavadní karlovarský primátor a lídr KOA Petr Kulhánek rozléval po volbách šampaňské.

Článek

„Tyto tři subjekty se shodly na možnosti vytvoření dvacetičlenné koalice. Jsme v půli cesty, to neznamená, že druhou půlku cesty absolvujeme bez problémů,“ řekl Právu karlovarský primátor a lídr KOA Petr Kulhánek.

Podle Kulhánka se zatím jedná o nejvhodnější variantu ze zvažovaných možností. V devítičlenné radě by KOA zabrala čtyři křesla, hnutí ANO tři a KVC dvě. KOA by měla post primátora a jednoho náměstka, zbylí dva partneři pak po jednom náměstkovi. Primátor by měl na starosti finance, dotace, právo, lázeňství a cestovní ruch.

Další posun v jednání Kulhánek očekává v pondělí 20. října večer. „Budeme diskutovat nad prioritami a dalšími věcmi. Rovněž chceme, aby pokračovalo šetření ekonomických kauz, které jsme otevřeli. Reakce ostatních subjektů na to mohou být různé,“ dodal Kulhánek.

Složení koalice vypadá nadějně

Lídr hnutí ANO Čestmír Bruštík Právu sdělil, že složení koalice vypadá nadějně. „S rozdělením postů souhlasíme, odpovídá to výsledkům voleb. Rovněž chceme, aby se rozjeté kauzy šetřily,“ řekl Bruštík.

V komunálních volbách KOA získala 21,3 procenta hlasů, výsledek jí zajistil devět mandátů. ANO s 15,4 procenta hlasů má šest mandátů a Karlovaráci s 11,9 procenta hlasů pět mandátů. Pět křesel v zastupitelstvu také drží socialisté, tři mandáty připadly hnutí O co jim jde?! a komunistům. Dva mandáty pak mají ODS a Alternativa.

Dosud KOA vládla s TOP 09 a STAN. Jejich zástupci však v letošních volbách neuspěli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám