Hlavní obsah

Hudeček a Vávra v TOP 09 skončili

Právo, Novinky, val, kab, dan
Praha
Aktualizováno

Primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra po vzájemných sporech nabídli rezignaci na členství ve straně. Vedení TOP 09 ji přijalo, potvrdil místopředseda strany Miroslav Kalousek. Co nejdříve by se měl konat mimořádný krajský sněm, na kterém bude zvoleno nové vedení pražské TOP 09.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tomáš Hudeček (vlevo) a Jiří Vávra na archívním snímku

Článek

TOP 09 skončila v komunálních volbách v Praze pod vedením Tomáše Hudečka na druhém místě, těsně za hnutím ANO. Kvůli volebnímu výsledku se Hudeček dostal do sporu s Jiřím Vávrou, ten výsledek označil za prohru TOP 09 a naznačil, že je za ni zodpovědný dosavadní primátor.

Spory nabraly na intenzitě, když Hudeček svého rivala vyzval k odchodu ze strany kvůli fotografiím, na kterých byl Vávra zachycen na oslavě narozenin s vlivným podnikatelemTomášem Hrdličkou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Oba politici pak nabídli stranickému vedení svou rezignaci. Nechtějí prý poškozovat dobré jméno TOP 09. „Předsednictvo ji ve svém usnesení přijalo, bereme na vědomí rezignaci pánů Hudečka a Vávry,” řekl Novinkám místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Strana už sestavila nový tým pro povolební vyjednávání pod vedením místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška. Jsou v něm Václav Novotný a Jiří Nouza. „Naší povinností je oslovit všechny kromě ANO a snažit se najít většinu,” řekl Právu Ženíšek. „Respektuji jejich rozhodnutí a vítám jej,” dodal k rezignaci Hudečka a Vávry.

„Předseda TOP 09 byl pověřen ke svolání mimořádného krajského sněmu, na kterém bude zvoleno nové vedení pražské TOP 09. Měl by se konat v co nejbližším termínu poté, co proběhnou regionální sněmy k volbě delegátů,” řekl Právu pražský poslanec Martin Plíšek.

Kalousek: Šlo o spory v TOP 09

Kalousek trvá na tom, že oba muži rezignovali proto, aby skončily spory ve vedení pražské TOP 09. „Strana je sjednocená, je zbavena vnitřních sporů, tedy v Praze významně posílena, protože to, co každou stranu nejvíc oslabuje, jsou její vnitřní spory,“ pochválil.

Na dotaz, zda rezignace mohla souviset s údajným jednáním Hudečka s ANO, odpověděl: „Myslím si, že v žádném případě, že ta rozhodnutí byla motivována jediným motivem, a sice radikálně odstranit vnitřní spory ve straně. Toto je zcela jistě jedno z možných řešení, jak ty spory odstranit.“

Vyřešení sporů přivítal i předseda strany Karel Schwarzenberg: „I když je škoda, že museli odejít nadějní politici a dobří funkcionáři, tak je to lepší, než aby se na veřejnosti prali, jak to bylo doposud.” Dodal, že věří, že tento krok uklidní rozbroje v pražské TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám