Hlavní obsah

Pro ANO je v Brně prioritou koalice s lidovci, Žít Brno a zelenými

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vítěz voleb v Brně - hnutí ANO upřednostňuje v jihomoravské metropoli koalici, kterou by tvořily strany KDU-ČSL, Strana zelených a hnutí Žít Brno. Projektovaná koalice by měla v zastupitelstvu 31 křesel z 55. Lídři uvedených politických subjektů se v pondělí vpodvečer sešli na první povolební schůzce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lídr ANO v Brně Petr Vokřál

Článek

„Není to však tak, že by nám sociální demokraty někdo zakázal, byť se náš šéf Andrej Babiš vyjádřil, že si v Brně koalici s nimi nedokáže představit. My zde sice preferujeme již zmíněnou formaci, ale spolupráci s ČSSD například na úrovni městských částí zcela nevylučujeme,“ řekl Právu lídr ANO Petr Vokřál.

Uzavření koalice předpokládá zhruba do poloviny týdne. „Teď si s možnými partnery vyměňujeme vlastní priority a zjišťujeme, jak se dokážeme navzájem tolerovat a respektovat. Teprve na základě těchto jednání přijdou na řadu písemné dohody, které budou již tvořit formální rámec pro koalici a kde budou jednotlivé body, o kterých se nyní bavíme, zakotveny,“ dodal Vokřál.

Ke koaličním jednáním se staví pozitivně i ostatní lídři. "Našli jsme shodu v mnoha bodech našich programů a věřím, že spolupráce možná bude," řekl Klára Liptáková (KDU-ČSL).

V podobném duchu mluví i Matěj Holan z Žít Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám