Hlavní obsah

Krnáčová by byla první ženou v čele Prahy

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V čele pražské radnice stáli dosud jen muži. Pokud by se lídryně hnutí ANO Adriana Krnáčová stala primátorkou Prahy, šlo by o historický průlom do mužské hegemonie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidátka na primátorku hlavního města Adriana Krnáčová (ANO) sleduje výsledky komunálních voleb. Snímek z 11. října 2014

Článek

Současná náměstkyně ministra vnitra Krnáčová, která se chtěla rozhodnout podle volebního výsledku, Právu potvrdila, že by primátorský řetěz, který před ní nosili jen chlapi, přijala. Záleží ale na tom, jaký výsledek budou mít jednání o koalici v metropoli.

„Pokud se domluvíme, tak jsem připravena se stát primátorkou a odejdu z ministerstva vnitra,“ sdělila Právu Krnáčová.

„Vpád ženského živlu by to byl převratný,“ řekl Právu ředitel městského archivu Václav Ledvinka. V čele Prahy, původně jen Starého Města, stáli purkmistři, starostové, titul primátor se používá od poloviny 16. století.

I v novodobé historii v městské radě bylo málo žen. „Vůbec první náměstkyní primátora byla těsně po 2. světové válce Růžena Pelantová. Ale i náměstkyní primátora bylo poskrovnu,“ uvedl Ledvinka.

Pelantová stejně jako Milada Horáková působila v národně socialistické straně, funkce první náměstkyně primátora byla zbavena v roce 1948, v roce následujícím emigrovala do USA, kde zemřela.

Ceremoniál při volbě primátora je spíše symbolický, primátorský řetěz váží zhruba 1 kilogram a žena by si s touto dosud mužskou tradicí měla umět poradit.

Primátorka z Bratislavy?

Ještě jedno prvenství by Krnáčová měla. Žádný z pražských primátorů se nenarodil v Bratislavě. O největší vzdálenost rodiště primátora od české metropole by ale v jejím případě nešlo. Bývalý primátor Zdeněk Zuska, který stál v čele Prahy v letech 1970 až 1981, pocházel z Užhorodu čili ze zakarpatské Ukrajiny.

Zda ale Krnáčová, která v Praze trvale žije asi deset let, skutečně vystřídá v čele města olomouckého rodáka Tomáše Hudečka, zdaleka není jasné. Hudečkova TOP 09 ztrácí oproti ANO jediné křeslo a vede separátní jednání o koalici.

Jazýčkem na vahách jsou patrně čtyři piráti, ti ale nehodlají podpořit koalici s účastí ODS či s ČSSD. [celá zpráva]

Protože TOP 09 a ANO vzájemnou koalici vyloučily, rýsuje se případnému spojenectví ANO s Trojkoalicí bez pirátů jen nejtěsnější většina. Rada by ale mohla být menšinová v případě, že by se k toleranci pirátů přidala ODS či ČSSD. Nelze tak předem zcela vyloučit, že jednání by mohla vyústit v setrvání druhé TOP 09 v čele města. Pak by si Praha na svou první primátorku musela ještě počkat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám