Hlavní obsah

Malý hrabáč v pražské zoo prohrál boj o přežití

Právo, sts
Praha

Na konci minulého týdne se pražská zoologická zahrada chlubila úžasným novým přírůstkem, kterého si pro jeho zvláštnost, podle někoho snad ošklivost, okamžitě oblíbili chovatelé i návštvníci pražské zoo.

Foto: Miroslav Bobek/Zoo Praha

Mládě hrabáče kapského, které se ve čtvrtek v pražské zoo narodilo samičce Kvídě.

Článek

Jenomže i když se devítiletá matka Kvída tentokrát chovala mnohem lépe, než po porodu svého prvního mláděte, ani tentokrát boj o přežití mládě hrabáče kapského nevyhrálo.

Potvrdila se tak smutná statistika, podle níž mají tato mláďata jen padesátiprocentní šanci, že přežijí.

„Hrabáče kapské, výjimečné a starobylé savce žijící ve velké části Afriky, chováme v Zoo Praha už pětatřicet let. Za tu dobu se zde ale podařilo odchovat jen tři mláďata, z nichž poslední před deseti lety,“ upřesnil nešťastné výsledky odchovu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, který ještě v sobotu věřil, že to malý hrabáč zvládne.

„Narození mláděte nám ve čtvrtek v půl šesté odpoledne oznámili návštěvníci. Situace vypadala optimističtěji než v případě prvního mláděte, o které Kvída nejevila zájem bezprostředně po narození,” řekl Bobek.

Rychle ubývalo na váze

„Jenže od pátečního odpoledne mládě občas na celé hodiny pít přestávalo a pak neuvěřitelně rychle ubývalo na váze. Aby zvýšili jeho šance, přikládali ho chovatelé, kteří se střídali v nepřetržitých službách, Kvídě ke strukům anebo ho dokrmovali uměle,“ dodal k boji o přežití mláděte Bobek.

V sobotu ráno, vážilo mládě 1243 gramů, tedy o třicet méně než v pátek ve stejnou dobu. V průběhu dne pak nechtělo vůbec pít.

V pondělí ráno pak pražská zoologická zahrada oznámila, že mládě samičky Kvídy uhynulo.

Reklama

Výběr článků

Načítám