Hlavní obsah

ČSSD se v Olomouci spřáhla s kmotry, tvrdí vyšachované ANO

– Olomouc
Právo, mhr, tin

V olomouckých volbách vítězné ANO míří po komunálních volbách do opozice. Předseda hnutí Andrej Babiš neskrývá rozčarování z dohody ČSSD s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, které v tomto krajském městě vytvoří koalici. Podle šéfa ČSSD jeho straníci v Olomouci z Prahy žádné instrukce nedostali.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký lídr hnutí ANO Milan Feranec (vlevo) a Antonín Staněk ČSSD se v neděli na vytvoření koalice nedohodli.

Článek

„ČSSD v Olomouci vedou svéprávní lidé, já je na dálku z Lidového domu neřídím. Kdybych byl na jejich místě, třeba bych vyjednával jinak. Dávám přednost koalicím se stranami, které mají s ČSSD programovou shodu,“ řekl Právu premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Znepokojení neskrývá lídr ANO Andrej Babiš. „V Olomouci vyhrálo ANO, a tak nabídlo primátora ČSSD. Ta se spojila s kmotry, co v Olomouci čtyři roky kradou. Kluci se asi lekli, že to chceme prověřit,“ tweetoval v pondělí Babiš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Měli jsme s ČSSD jen jedno jednání. Sociální demokraté vznesli dva požadavky. Chtěli post primátora, což pro nás nebylo nepřijatelné, a požadovali, aby v koalici byla ODS. S tím jsme nemohli souhlasit, protože jde o stranu, která radnici minulé čtyři roky fakticky ovládala, a voliči žádali změnu,“ řekl Právu v pondělí olomoucký lídr ANO Milan Feranec, který byl dříve manažerem v Babišově Agrofertu, dnes působí na ministerstvu dopravy řízeném ANO.

Podle něj to vypadá tak, že nově vzniklé uskupení bylo dopředu domluveno. „Jaké jsou za tím obchody, nechci spekulovat. Změna v Olomouci se odkládá. Nevzdáváme se však a budeme se snažit alespoň něco z toho, co jsme voličům slíbili, prosadit v opozici,“ dodal Feranec.

ČSSD: Žádná dohoda dopředu nebyla

Volební lídr ČSSD v Olomouci Antonín Staněk odmítl, že by existovala nějaká předběžná dohoda ČSSD s ODS či s jiným subjektem.

„Při jednání se zástupci ANO jsme také nikdy neformulovali požadavek, aby v radě byla i ODS. V úvahu připadala i spolupráce s KDU -ČSL a TOP 09,“ zdůraznil lídr ČSSD.

Klíčový byl podle něj při jednání s ANO pocit nedůvěry, zástupci hnutí prý dávali najevo, že ČSSD nevnímají jako změnu. „Partnerství s ním jsme kvůli tomu vnímali jako obtížné,“ poznamenal Staněk s tím, že ANO sice bylo ochotno přenechat ČSSD post primátora, a dokonce jej nabídlo, ale za podmínky, že bude mít absolutní většinu v městské radě. „S tím jsme nemohli souhlasit,“ dodal Staněk.

Připomněl také, že ČSSD se snažila jednat rychle, aby nebyla z vedení města vyšachována podobně jako v roce 2010, kdy sice v Olomouci komunální volby vyhrála, ale nakonec skončila na radnici v opozici a primátora měla ODS.

Podle uzavřené dohody se má stát primátorem Staněk, který byl minulé volební období předsedou klubu městských zastupitelů ČSSD. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít čtveřice stran většinu 24 zastupitelů. Koaliční smlouva má být uzavřena do 17. října.

Hnutí ANO v Olomouci získalo 23,41 procenta hlasů voličů a bude mít 12 zastupitelů. Druhá ČSSD dostala 18,69 procenta hlasů, což odpovídá deseti mandátům. Pro třetí ODS hlasovalo 11,05 procenta voličů a bude mít pět zastupitelů. Lidovci získali pět mandátů. Po čtyřech křeslech v zastupitelstvu obsadí KSČM a TOP 09.

Do zastupitelstva se dostala také nově založená sdružení Občané pro Olomouc a ProOlomouc. Sdružení Občané pro Olomouc má tři mandáty a ProOlomouc dva.

Reklama

Související témata:

Související články

ANO přebírá ČSSD velká města

Vládní hnutí ANO patří mezi vítěze letošních komunálních voleb. Dokázalo vyhrát v polovině z 26 statutárních měst, zejména na úkor ČSSD. V Praze porazilo TOP...

Výběr článků

Načítám