Hlavní obsah

Dva miliardáři mají nakročeno do Senátu

– Praha
Právo, Karolina Brožová

V prvním kole voleb do Senátu uspěli hned dva miliardáři – šéf Synotu Ivo Valenta a majitel Juty Jiří Hlavatý. K velkému jmění přišel každý jinak. Zatímco Valenta vybudoval impérium postavené na slabosti lidí hazardovat, Hlavatý lpí na odpovědnosti každého svého pracovníka.

Foto: archív Právo

Šéf Synotu Ivo Valenta a majitel Juty Jiří Hlavatý

Článek

Hlavatý i Valenta jsou ve svých krajích značně oblíbení. Zatímco Hlavatému lidé ve Dvoře Králové vděčí za dva tisíce pracovních míst v jeho firmě na výrobu produktů pro stavebnictví a zemědělství, král hazardu Valenta je zase štědrým dárcem pro tradiční akce v Uherském Hradišti.

V rozhodování místních obyvatel tak již méně sehrály roli subjekty, za které oba podnikatelé jako nezávislí kandidovali – Hlavatý za ANO a Valenta za Stranu soukromníků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Náskok mají značný, cíle odlišné

Před svými konkurenty mají oba miliardáři značný náskok. Se ziskem přes 34 procent se Hlavatý v obvodu Trutnov utká s kandidátem TOP 09 a náčelníkem Horské služby Krkonoše Adolfem Klepšem (21 procent), Valenta v Uherském Hradišti zabojuje s Pavlem Botkem z KDU-ČSL, nad kterým po prvním kole vede o téměř 18 procent.

V pojetí politiky se oba miliardáři liší. Zatímco Hlavatý se rozhodl v Senátu pomáhat českým podnikatelům a předat do politiky své znalosti, Valenta chce především podporovat Slovácko.

„Já věřím tomu, že za ty desítky let, co od nevidím do nevidím dělám, tomu podnikání rozumím a chtěl bych svoje zkušenosti a znalosti dát k dispozici politikům, aby se dokázali lépe v problémech orientovat,“ uvedl již dřív pro Právo Hlavatý.

Valenta zase Právu na obdobnou otázku řekl: „Mým cílem je především zasadit se o větší přísun peněz pro sport, kulturu, folklór, charitu i nejrůznější spolky na Slovácku.“ Tehdy také podotkl: „Žiju v Monaku a nemám v úmyslu se stěhovat. Tím, že se dokážu velmi rychle pohybovat v čase a prostoru, však dokážu senátorskou pozici v plném rozsahu zvládnout,“ uvedl již dříve Právu Valenta.

Firmy neopustí

Ani jeden se řízení své firmy nehodlá vzdát. „Jsem zvyklý pracovat skutečně naplno. Pomocníkem současné doby je moderní technika, kdy můžete řídit porady a vést důležitá jednání, i když jste na opačném konci světa,“ řekl Valenta.

„Kdybych měl pocit, že Juta trpí a já mám z politiky odejít, tak okamžitě jdu,“ přiznal Právu Hlavatý. Právě podpora podnikání je podle jeho mínění účinným nástrojem, jak zabránit sociálním problémům a nezaměstnanosti.

Politolog: Ohlídat střet zájmů je úkolem médií

Politolog Tomáš Lebeda se domnívá, že účast miliardářů v politice není na škodu, měli by být však pod dozorem médií.

„V minulosti jsme toho v ČR svědky nebyli, ale není to nic, co by se v zahraničí už nevyskytovalo. V Senátu je to ještě celkem bezproblémová záležitost, zneklidňující je, když tito lidé získávají silné exekutivní pozice,“ řekl Právu s narážkou na Andreje Babiše. Ke střetu zájmů by však mohlo dojít i v Senátu při schvalování zákonů.

„Tam je to potom na osobní integritě toho senátora. Jestli bude definovat svůj střet zájmů a nebude hlasovat, nebo bude. Toho by si měla média všímat,“ dodal Lebeda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám