Hlavní obsah

V Praze 10 neprošlo kvůli nízké účasti ani třetí referendum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli velmi nízkému počtu voličů neprošlo v Praze 10 ani třetí letošní referendum týkající se privatizace bytů, budování kamerového systému nebo opravy silnic. Hlasovat přišlo jen 15,5 procenta lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyšší účasti v referendu na Praze 10 nepomohl ani termín shodný s komunálními volbami.

Článek

Vyšší účasti nepomohl ani termín shodný s komunálními volbami, který požadoval přípravný výbor referenda. Ten ale chtěl jiné otázky, měly se týkat stavby radnice. Městská část ale místo toho vypsala v září a říjnu referenda tři, s velkým množstvím otázek včetně těch o radnici.

K referendu přišlo 12 875 z 82 833 oprávněných voličů. Pro pokračování privatizace městských bytů se vyslovilo více než 79 procent z nich, stejně jako pro zajištění bezpečnosti ve školách, školkách i na ulicích pomocí kamerového systému.

Těsnější byly výsledky dalších tří otázek. Více než 56 procent hlasujících chce, aby Praha 10 přispívala hlavnímu městu na opravu a údržby komunikací. Pro stavbu parkovacího domu ve Vršovické ulici bylo 48 procent hlasujících. Odpůrců bylo méně, více než 800 lidí totiž neoznačilo ani jednu možnost. Proti stavbě parkovacího domu ve Francouzské ulici bylo téměř 50 procent hlasujících, pro 43 procent, ostatní se nerozhodli.

Dvě neplatná referenda 

Dvě neplatná referenda má za sebou Praha 10 v uplynulých týdnech, hlasování byla v termínu prvního a druhého kola senátních voleb. Lidé se vyjadřovali k vybudování nové radnice, opravám stadionu Ďolíček, hazardu a stavbě hospice.

Tentokrát odpovídali na pět otázek týkajících se stavby parkovacích domů, financování oprav silnic, kamerového systému ve školách, školkách a na ulicích nebo privatizace bytů.

Kritici z přípravného výboru referenda s otázkami na stavbu radnice se domnívají, že tři termíny referenda s velkým množstvím otázek voliče odradily. Chtějí proto prosadit původní návrh referenda. Lidé v Praze 10 by tak mohli jít k urnám i počtvrté, vyhlásit ho ale musí až nově vzniklé zastupitelstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám