Hlavní obsah

Referenda o hazardu propadla, kvůli nízké účasti jsou neplatná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Referenda o zákazu hazardu v Lovosicích, Štětí na Litoměřicku, Ústí nad Orlicí a v Praze 8-Kobylisích jsou neplatná. K urnám totiž dorazilo málo oprávněných voličů, ačkoliv se lidová hlasování konala zároveň s komunálními volbami.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační snímek

Článek

V Lovosicích přišlo k urnám 28,39 procenta voličů, řekla Jana Závadová z městského úřadu. Pro to, aby bylo referendum závazné, je potřeba účast 35 procent lidí. Jedna z iniciátorek referenda Dagmar Lendelová vidí za nízkou účastí malou propagaci.

Ve městě je registrováno 40 hracích automatů. Poplatky z nich městu přinášejí 7,5 miliónu korun ročně, které jdou podle vedení města především na podporu sportu.

Stejně dopadlo i referendum o zákazu heren ve Štětí. Hlasování se zúčastnilo 19,1 procenta oprávněných voličů.

Štětí má vyhlášku regulující automaty ve městě od března. Povoleny jsou na 12 místech, kde je 27 výherních automatů a 65 loterijních terminálů. Městu přináší zhruba pět miliónů korun ročně.

Účast v Praze 22 procent, v Ústí nad Labem 18 procent

Také v Praze 8 je referendum o hazardu kvůli nízké účasti neplatné. Hlasovat přišlo pouhých 22,86 procenta voličů, zákon však pro jeho závaznost vyžaduje též 35procentní účast.

Referenda o zákazu hazardu v Ústí nad Orlicí se zúčastnilo 34,43 procenta lidí, nejnižší hranice účasti 35 procent tak nebyla dosažena.

Mnohem nižší účast, kvůli které stejné referendum o hazardu neprošlo, byla v Ústí nad Labem. K urnám přišlo 18 procent voličů. Pro zákaz heren se vyslovilo 93 procent hlasujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám