Hlavní obsah

Jenišovští odmítli v referendu těžbu kaolinu, starostovo sdružení ale vyhrálo

Právo, Rudolf Voleman

Těžbu kaolinu v Jenišově na Karlovarsku v referendu místní voliči odmítli. Proti těžbě hlasovalo 256 a pro těžbu 24 voličů z celkových 625 oprávněných voličů. Protože se místního referenda zúčastnilo více než 35 % voličů, je jeho výsledek pro nové zastupitelstvo závazný.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Spor o těžbu kaolinu v Jenišově na Karlovarsku dospěl až k trestním oznámením.

Článek

V komunálních volbách vyhrálo ovšem se ziskem čtyř mandátů z celkových sedmi sdružení dosavadního starosty Ivana Truksy. Jeho oponenti burcující proti těžbě kaolinu získali jen tři místa.

„Utrpěli jsme vítězství,“ komentoval výsledek komunálních voleb Truksa. „Výsledky referenda jsou pro toho, kdo bude sedět na radnici, závazné,“ pokračoval Truksa k referendu. „Myslím, že těžit se bude tak jako tak. Těžaři mají všechna povolení a já jako starosta jsem musel při schvalovacím procesu dodržovat zákony, což si málo kdo uvědomuje, kdo je proti těžbě,“ konstatoval Truksa. „Občané s těžbou nesouhlasí, takže když přijde na radnici jakákoliv žádost k těžbě, tak starosta musí odepsat, že s ní nesouhlasí,“ dodal.

„Tak skvělý výsledek referenda, v kterém se 91,5 % voličů postavilo proti těžbě, jsem ani nečekal. Výsledky jiných referend v republice myslím tak jednoznačná nebudou,“ komentoval jenišovský aktivista stojící proti těžbě Kamil Burda. „Je vidět, že lidé ve vesnici si myslí něco jiného, než těžařská firma,“ pokračoval.

Truksovo Sdružení nezávislých kandidátů (SNK) pro obec Jenišov získalo přízeň 54,43 % voličů, zatímco konkurenční SNK Pro Jenišov 45,56 %. Truksa nezískal nejvíce hlasů, protože jej přeskočila místostarostka Vladimíra Brujová s 277 hlasy. Truksa obdržel 241 hlasů. „Post starosty se budu snažit obhájit,“ pokračoval Truksa. „Žádnou kampaň, v které by se lhalo a podráželo, jsem nevedl. Neroznášel jsem do schránek papíry s pomluvami,“ komentoval úspěch svého sdružení.

„Z mého pohledu jsou i výsledky komunálních voleb pro nás dobré,“ uvedl Burda. „Dosud seděl v jenišovském zastupitelstvu jen jeden opoziční zastupitel a teď tam budou rovnou tři,“ poznamenal. „I když připouštím, výhra ve volbách by byla lepší,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám