Hlavní obsah

Volby v Karlově Studánce hlídala policie i najatá ochranka

Právo, Pavel Karban
Jeseník
Aktualizováno

Policisté v uniformách v okolí, ochranka u dveří obecního úřadu. Tak probíhají komunální volby v Karlově Studánce na Bruntálsku. Důvodem zvýšených bezpečnostních opatření je obava z protestů necelých tří desítek lidí, které starostka Radka Chudová (SNK) nechala týden před volbami vyškrtnout z voličských seznamů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Protest před volební místností

Článek

V obci, které jsou známé hlavně lázněmi, je 197 voličů. Do volební místnosti mohou vstupovat maximálně dva najednou. „Důvodem je to, že volební místnost má malé rozměry, a abychom zajistili důstojné podmínky voleb, tak žádáme voliče, aby vstupovali po dvou. Pokud by se nám tam nahromadilo více lidí, tak bychom neměli absolutní přehled a neviděli bychom na urnu,“ zdůvodnil omezení předseda volební komise Jiří Dvořák.

V Karlově Studánce letos soupeří o místa v zastupitelstvu pouze dvě kandidátky: Hnutí sociálně slabých (HSS) a SNK Spokojení občané, v jejímž čele je starostka Chudová. Obec vyškrtla z voličského seznamu 26 lidí, z toho dokonce tři kandidáty HSS, jehož dvojkou je bývalý agent StB Ludvík Zifčák. Podle starostky jde o lidi, kteří v obci prokazatelně nebydlí a jsou zde hlášení účelově kvůli snaze ovlivnit volby.

S tím ale HSS nesouhlasí a obrátilo se na krajský úřad se stížností. Ten stěžovatelům odpověděl, že věc je v kompetenci obce. Dotčení se mají obrátit na ministerstvo vnitra nebo soud.

Desetiminutový protest

Krátce před 11. hodinou v sobotu zamířila k obecnímu úřadu, v němž je volební místnost umístěna, skupina lidí. V rukou drželi transparenty, v nichž kritizovali poměry ve vedení obce a odsuzovali vyškrtnutí ze seznamu voličů.

„Tyto volby nejsou podle mě absolutně demokratické, a to proto, že nám byla omezena ústavní práva a obejit ústavní nález a hlavně jeho výklad,“ míní jednačtyřicetiletý Michal Perout, který je mezi lidmi, které obce vyškrtla ze seznamu voličů.

Domnívá se, že Chudová k tomu kroku přistoupila proto, že se obává prohry ve volbách. „Už jsem poslal na krajský správní soud žalobu, aby soud prohlásil volby za neplatné a zvážil, zda občané, kteří tady bydlí tři, čtyři roky, pracují tady, podílejí se na chodu obce a mají tady děti, jsou materiální občané Karlovy Studánky nebo nejsou,“ avizoval muž, jenž je mimo jiné i předseda místního svazu umělců.

Policisté necelé dvě desítky lidí upozornili, že nesmí bránit vstupu do volební místnosti a nesmí nijak volby rušit. Protestující postáli před obecním úřadem mlčky zhruba deset minut, pak odešli. „Volby v této obci probíhají neregulérně, byla zde porušována lidská práva. Volby napadneme u soudu a věřím, že na 110 procent zvítězíme,“ řekl Zifčák, který byl mezi protestujícími. Několik z nich se pokusilo odvolit, volební komise je však odmítla.

Opakované volby

Po čtyřech letech se tak opakuje situace z roku 2010, kdy se do hotelu Džbán, těsně před komunálními volbami, přihlásilo 34 lidí. Přihlašovat je měl sám Zifčák, ten to ale popíral. Stížnost na výsledky voleb posoudil ústavní soud tak, že nařídil volby zopakovat.

Jenže i pár dnů před opakovanými volbami v říjnu 2011 se obec rozhodla opět vyškrtnout, tentokrát 47 občanů, ze seznamu voličů ze stejného důvodu. V původních volbách Zifčákova Prosperita uspěla, v opakovaných volbách v roce 2011 to pro ni bylo fiasko. Nezískala ani jediné křeslo v zastupitelstvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám