Hlavní obsah

V komunálních volbách odvolila třetina lidí

Víc než třetina voličů odevzdala po zhruba polovině druhého volebního dne hlasy v komunálních volbách v Česku, v senátních je účast nižší. Plyne to z vyjádření volebních komisařů a radnic. Méně lidí chodí k urnám ve velkých městech, kde je teoreticky mohly odradit velké rozměry hlasovacích lístků, které vyžadují hodně času na prostudování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volič pročítá volební lístek v Praze. Má osm stran formátu A2.

Článek

Více lidí volí v malých obcích, kde se obyvatelé znají, a voliči tak mají jasnější představu o tom, komu hlas chtějí dát. V obecních volbách byla před čtyřmi lety účast 47 procent. Letos by to mělo být podobné.

V Praze je účast asi 25 procent, vyšší je v obvodech Praha 1, 6 a 7, kde je kolem 30 procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Žena studuje volební lístek.

Na Vysočině se zatím výrazně liší zájem voličů ve větších městech a v malých obcích. Například v Jihlavě nebo v Havlíčkově Brodě udávají volební komisaři k 10:00 účast mezi 25 až 35 procenty, na vesnicích je zájem podstatně větší. V Nové Bukové na Pelhřimovsku hlasovalo zatím v obecních volbách téměř 80 procent voličů.

Nižší účast je například i v Moravskoslezském kraji, kde se podle České televize pohybuje v poledne kolem 30 procent. Například v Karviné ale přišlo jen asi 20 procent lidí.

Nižší než v obecních volbách je zatím v 27 okrscích, kde probíhají volby do Senátu. O ty je ale tradičně zájem malý.

Více lístků

Lidé ve větších městech mnohdy odevzdávají do urny dva lístky, do zastupitelstev místních částí a do velkých městských zastupitelstev. Na několika místech je navíc hlasování spojeno s nějakým místním referendem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám