Hlavní obsah

Referendum o těžbě v Jenišově netáhlo tolik jako volby

Právo, Rudolf Voleman
Jenišov

Pokud někdo očekával, že referendum o těžbě kaolínu v Jenišově na Karlovarsku, které vyvolává v obci v poslední době obrovské emoce, přiláká hned po otevření volebních místností davy voličů, tak se mýlil. Ještě pět minut před druhou hodinou, kdy se volební místnosti v pátek otevíraly, před obecním úřadem v centru obce nikdo netrpělivě nestál.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Eliška Teplá vhodila v Jenišově svůj hlas do volební urny určené pouze pro komunální volby

Článek

První tři voliči přišli až takřka s úderem čtrnácté hodiny. „Pospíchám domů, takže půjdu jen k volbám,“ přiznal před volební místností Jaroslav Teplý. „My se akcí těch spolků proti těžbě, které se tady teď vytvářejí, neúčastníme,“ vysvětlila jeho dcera Eliška Teplá poté, co odvolila v komunálních volbách. Do vedlejší místnosti jenišovského obecního úřadu vůbec s otcem nešla.

Pravým opakem byly manželé Hejnovi, kteří žijí ve svém domě v jenišovské lokalitě Pod Rohem. „Nechceme, aby se tady těžilo, protože všude, kde probíhá těžební činnost, tak jsou lidé náchylnější k chorobám, klesá cena domů a přitom zaměstnanost nikterak nestoupá,“ uvedl Rudolf Hejna.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Helena Hejnová hlasovala v Jenišově v referendu proti těžbě kaolínu.

Jeho manželka Helena Hejnová starší měla rovněž jasno. „Na naše hlasy by měl být brán zřetel. Obec v minulém volebním období prošvihla všechny odvolací termíny, v kterém mohla proti dolu bojovat,“ vysvětlila svůj postoj Hejnová, která je proti těžbě a dokonce kandiduje za sdružení, které stojí proti stávajícímu starostovi Ivanu Truksovi (nez.). Chce proti těžbě bojovat všemi prostředky. „Klidně půjdeme až k Ústavnímu soudu,“ dodala odvážně.

Další z místních voličů, důchodce a starousedlík, ale proti těžbě bojovat nehodlá. „Já myslím, že už se nedá nic změnit,“ uvedl. „Kdo by asi zaplatil ty milióny korun, které těžaři investovali do ochranných valů, které si obec vymínila. Takhle si obec alespoň finančně pomůže odvody od těžební společnosti. Rozhodují stejně peníze, takže já budu volit pro těžbu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám