Hlavní obsah

Opava posílá peníze devadesátiletému Gruzínci vždy, když o to požádá

Právo, Denisa Telaříková
Opava

Opavští radní rozhodli, že finančně pomohou svému jedinému žijícímu čestnému občanovi. Iraklij Levanovič Kandareli žije v Gruzii, za měsíc mu bude již 91 let a jako sovětský voják město na jaře v roce 1945 osvobozoval. Plukovník Kandareli se prostřednictvím ambasády obracel na opavský magistrát s žádostí o finanční podporu již v minulosti.

Foto: Archiv město Opava

Devadesátiletý I. L. Kandareli je plukovník v záloze. Čestným občanem Opavy je od roku 1974.

Článek

Město rozhodlo, že mu pošle 900 dolarů, což je přibližně 19 500 korun. Právu to sdělila opavská mluvčí Lada Dobrovolná.

„Pan Kandareli Opavu o finanční pomoc požádal již potřetí, vždy jsme mu vyhověli. Naposledy to bylo před třemi lety, kdy mu radnice zaslala 15 tisíc korun. V dopise panu primátorovi argumentuje svou špatnou životní a zdravotní situací,“ uvedla Dobrovolná s tím, že v minulosti o finanční výpomoc gruzínský důchodce zažádal prostřednictvím velvyslanectví.

Stalin a Gottwald o čestné občanství přišli

Iraklij Levanovič Kandareli je v současnosti jediným žijícím čestným občanem města. Jmenován byl v roce 1974 společně s dalšími třemi sovětskými důstojníky, kteří se zúčastnili osvobozovacích bojů o Opavu. Opava celkem za svou historii udělila čestné občanství 27 lidem. V roce 1995 však dvě osoby čestného občanství zbavila: byl to sovětský vůdce Josif Vissarionovič Stalin a prezident Klement Gottwald.

Čestné občanství kromě Kandareliho mají také prezidenti T. G. Masaryk, Edvard Beneš či Václav Havel. Čestným občanem Opavy je i básník a slezský bard Petr Bezruč. Dalšími čestnými občany jsou mimo jiné archivář Karl Wenzelides, bývalý starosta města Moritz Rossy, advokát Josef Alt, dvorní rada Josef Witteczek či první profesoři opavského gymnázia Thomas Zaunar a Faustin Ens. V seznamu je uveden i policejní prezident Josef Sedlnitzk a zemský místodržitel Josef Kalehberg. Ocenění město uděluje od roku 1842.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám