Hlavní obsah

Zeman si v Lipsku připomněl pád komunismu v NDR

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek v Lipsku zúčastnil slavnostního setkání k 25. výročí demonstrací, jež vedly k pádu komunismu v bývalé Německé demokratické republice (NDR). Vedle německých představitelů na setkání dorazili i zástupci zemí visegrádské čtyřky a další hosté. Zeman se při této příležitosti setkal například s bývalým americkým ministrem zahraničí a dlouholetým diplomatem německého původu Henrym Kissingerem.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman se v rámci návštěvy oslav 25. výročí mírové revoluce v Lipsku neformálně setkal s bývalým ministrem zahraničních věcí USA Henrym Kissingerem.

Článek

„Účastníci dnešního setkání pocházejí z různých zemí, mluví různými jazyky. Mají v hlavě rozdílné obrazy, když se vzpomíná na rok 1989,” řekl k účastníkům německý prezident Joachim Gauck.

„Přesto je tu silné pouto, které nás dodnes spojuje. Je to mnohaletá zkušenost s bezprávím a s utlačováním, zkušenost se zdánlivě neomezenou mocí několika málo lidí a se zdánlivou bezmocí mnohých,” doplnil s tím, že touha po svobodě a demokracii může porazit i zdánlivě všemocné režimy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Gaucka je třeba udržovat vzpomínku na události roku 1989 i v současnosti, a to zejména s ohledem na aktuální dění ve světě. „V roce 1989 jsme si mysleli, že s koncem studené války je před Evropou století míru. Mnozí viděli konec dějin, protože demokracie zvítězila nad diktaturou,” uvedl německý prezident.

Staré jistoty mizí, varoval Gauck

„Místo toho jsme nyní konfrontováni se zhroucenými státy, s terorismem, s fundamentalismem, s násilím, anarchií a občanskou válkou. A na kraji Evropy jsou zpochybňována pravidla mezinárodního práva a jsou nasazovány vojenské prostředky tam, kde by byla možná mírová koexistence,” řekl Gauck.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Slavnostní setkání v Lipsku.

Oslavy vyvrcholí v Česku a na Slovensku

Do Lipska se 9. října 1989 sjelo na 70 000 lidí, kteří v centru města demonstrovali proti komunistické vládě v NDR. Přestože do Lipska kvůli očekávané demonstraci dorazily zvláštní policejní jednotky, proti pokojnému průvodu demonstrantů se svíčkami nikdo nezasáhl. Opozice v NDR si zdrženlivost policie vyložila jako důkaz toho, že režim slábne.

Následovaly velké demonstrace v dalších městech, které vyvrcholily 9. listopadu 1989 pádem berlínské zdi.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman se v rámci návštěvy oslav 25. výročí mírové revoluce v Lipsku neformálně setkal s bývalým ministrem zahraničních věcí USA Henrym Kissingerem.

Akce v Lipsku je součástí letošních oslav 25. výročí konce komunismu ve střední Evropě. Prezidenti visegrádské skupiny a Německa se už letos zúčastnili oslav v Polsku a Maďarsku, připomínkové akce vyvrcholí v listopadu na Slovensku a v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám