Hlavní obsah

Češi začali více věřit politikům, vede prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Největší důvěře mezi hlavními politickými institucemi v Česku se těší prezident Miloš Zeman, za poslední půlrok jeho důvěryhodnost výrazně stoupla. Zatímco v únoru mu věřilo 51 procent lidí, v září to již bylo 64 procent. Češi začali více věřit i ostatním institucím - vládě, Poslanecké sněmovně a Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

Vyplynulo to ze zářijového průzkumu agentury STEM, jehož výsledky byly zveřejněny v pátek.

"Míra důvěry v prezidenta republiky se od průzkumu v únoru letošního roku výrazně zvýšila," uvedli autoři zprávy. Hlava státu se těší oblibě zejména mezi stoupenci levicových stran – ČSSD a komunistů. Začali jí však více důvěřovat i příznivci ostatních parlamentních stran, nejvýrazněji stoupla její důvěryhodnost u sympatizantů TOP 09. Voliči TOP 09 a ODS však stále patří ke skupinám, které Zemanovi věří nejméně.

Deziluze zatím nenastává

Vládě důvěřuje téměř polovina Čechů, kabinet si tuto důvěru udržuje již od počátku roku. Posílila však důvěryhodnost Sněmovny, a to o šest procentních bodů. V září ji vyslovilo 46 procent obyvatel.

Důvěra v politické instituce (v %)
Určitě anoSpíše anoSpíše neUrčitě neAno/Ne
Prezident1945261064/36
Vláda544401149/51
Sněmovna541421246/54
Senát436421840/60
Zdroj: STEM

"Z dosavadních hodnocení po loňských volbách nově obsazené Poslanecké sněmovny a nově sestavené vlády je tedy zřejmá spokojenost části veřejnosti. Období deziluze, které jsme dříve u předchozích sněmoven a vlád pozorovali, zatím nenastává," uvedl STEM.

Důvěryhodnost Senátu je z institucí nejnižší, celý letošní rok však také posiluje. Věří mu 40 procent lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám