Hlavní obsah

Sobotka se zastal Jourové. ODS vzkázal, ať zapomene na stranickou řevnivost

Novinky, Václav Lang
Praha

Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi se nelíbí, jak se šéf ODS Petr Fiala a Jan Zahradil, europoslanec za téže stranu, navážejí do české kandidátky na eurokomisařku Věry Jourové. Vyzval je proto, aby zapomněli na stranickou řevnivost a podpořili společný zájem Česka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Paní Věra Jourová si vede dobře a držím jí palce,“ prohlásil Sobotka. „Pan Zahradil a Fiala by se měli přestat chovat podle hesla čím hůř tím líp, zapomenout alespoň na chvíli na stranickou řevnivost a podpořit společný zájem České republiky. Tím zájmem je nepochybně úspěch české eurokomisařky,“ vzkázal do ODS.

Reagoval tak na Fialovu a Zahradilovu kritiku. Ti po středečním grilování Jourové v Evropském parlamentu prohlašovali, že selhala a nedostatečně odpovídala na otázky.

Zahradil: Výběr eurokomisaře byl nešťastný

"Z Evropského parlamentu slyšíme, že se středečním vystoupením Věry Jourové nebyla spokojena žádná politická frakce. Bohužel se potvrzuje, na co poukazujeme už delší dobu: evropská a zahraniční politika Sobotkovy vlády poškozuje zájmy České republiky. Výběr českého eurokomisaře byl od počátku nešťastný a nedůstojný politický obchod," prohlásil Fiala.

"Jak se říká, nikdy nedostaneš druhou šanci udělat první dojem. Paní Jourová tuto šanci promrhala. Byla absolutně nepřipravená, a navíc není zvykem, aby kandidát mluvil jen svým rodným jazykem. Pokud opravdu chce být komisařkou, s češtinou si nevystačí," přidal se s kritikou Zahradil.

Ostatní strany přitom Jourovou vesměs chválily nebo podporovaly. V dobrém její projev hodnotili také politologové. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám