Hlavní obsah

Ministr vyměnil ředitele Nemocnice Na Homolce, výběrové řízení zrušil

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se rozhodl zrušit výběrové řízení na nového ředitele Nemocnice Na Homolce a od října jmenoval novým šéfem nemocnice Ivana Olivu. V pondělí to oznámila mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská nemocnice Na Homolce

Článek

„Obsazení postu ředitele Nemocnice Na Homolce považuji za záležitost klíčového významu z hlediska rozpletení a zpřetrhání klientelistických vazeb přes dceřiné společnosti. Bohužel se ke mně dostalo několik informací naznačujících pokusy o ovlivnění výběrového řízení. Nehodlám, ani není úlohou ministra zdravotnictví zkoumat, zda a který z těchto pokusů mohl zakládat reálné nebezpečí ovlivnění názoru výběrové komise,” uvedl Němeček s tím, že se rozhodl využít svou pravomoc a výběrové řízení zrušit.

„Dále využívám svého práva a vzhledem k faktu, že situaci Nemocnice Na Homolce je potřeba bezodkladně řešit a zastavit spekulace a zpochybňování této organizace, jmenuji k 1. říjnu novým ředitelem Ivana Olivu,” dodal. Oliva by podle něj měl dceřiné společnosti nemocnice, které mají podle ministra pochybné vazby, zrušit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Němeček rovněž přijal rezignaci dosavadního ředitele Michala Šetlíka.

Zmanipulovaná zakázka

Nemocnice se dostala hledáčku policie v souvislosti se zakázkou na digitalizaci chorobopisů. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group. Policie tvrdí, že zmanipulováním zakázky vznikla nemocnici škoda nejméně 57 miliónů korun.

V této souvislosti je stíhán bývalý šéf nemocnice Vladimír Dbalý a několik dalších lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám