Hlavní obsah

Kauza tzv. justiční mafie končí smírem

Aktualizováno

Dlouholetá kauza takzvané justiční mafie zřejmě skončí smírem. Žalobci navrhli někdejší nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové, že jí vrátí náklady řízení ve výši zhruba 400 000 korun, které jim zaplatila na základě předchozího rozsudku.

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová

Článek

Benešová to ve čtvrtek řekla s tím, že v takovém případě nebude brát zpět omluvu, kterou vůči někdejším představitelům justice učinila na pokyn soudu. Znění smíru musí schválit pražský vrchní soud.

Osudný výrok zazněl 20. prosince 2007 v rozhlasovém vysílání, kdy Benešová označila například bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, někdejšího místopředsedu NS Pavla Kučeru nebo exministra spravedlnosti Pavla Němce za „členy zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila vládní garnituře, a která v zákulisí ovlivňuje kauzy“ v reakci na případ Jiřího Čunka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Takto pojmenovaní činitelé na Benešovou podali žalobu. Soud ji nejprve zamítl, nicméně odvolací Vrchní soud Benešové nařídil omluvu. Nejvyšší soud v lednu 2013 verdikt zrušil.

Nové projednání věci nařídil odvolací senát Romany Vostrejšové na čtvrtek, v uplynulých dvou letech jednání celkem čtyřikrát odvolal nebo odročil. Nynější zasedání zrušil poté, co ho strany sporu v předvečer jednání informovaly o vzájemné snaze uzavřít smír.

Reklama

Výběr článků

Načítám