Hlavní obsah

Temelín posílil odolnost proti zemětřesení

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Přes 4,5 tuny železa zpevnilo hasičskou základnu v Jaderné elektrárně Temelín (JETE). Ta by nyní po úpravách za 3,5 miliónu korun měla odolat zemětřesení o síle pět a půl stupně Richterovy škály. ČEZ tak zmíněnými úpravami dokončil v JETE další opatření vyplývající ze zátěžových testů Evropské unie.

Foto: Marek Sviták , Právo

Moderní operační středisko temelínských hasičů je nyní i seizmicky odolné.

Článek

„Upravovat už postavené budovy je vždy složitější. S ohledem na velikost a konstrukci budovy navrhl projektant jako optimální řešení zpevnit nosné konstrukce pomocí ocelových pásů,“ popsal Právu technické řešení Michal Kámen z útvaru centrální inženýring ČEZ.

Hasičská stanice se tak po budově reaktoru, nouzových zdrojích elektrického napájení nebo chladicích bazénech stala v areálu elektrárny dalším objektem odolným vůči extrémním pohybům země.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Marek Sviták , Právo

V hasičské stanici může nyní zůstat technika v garáži i při zemětřesení.

„Tyto stavby jsou přibližně devadesátkrát odolnější než dosud nejvyšší zemětřesení, které bylo v blízkosti elektrárny zaznamenáno od doby ledové. Díky žulovému masivu se české jaderné elektrárny nacházejí na jednom z nejstabilnějších míst na světě,“ zhodnotil odolnost Temelína i Dukovan proti zemětřesení ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdan Zronek.

„Před úpravami bychom v případě extrémních přírodních jevů důležitou techniku vyváželi ven mimo dosah budov. Nyní bychom se mohli soustředit pouze na vlastní zásah,“ shrnul výhody, které vyplynuly ze stavebních úprav, velitel temelínských hasičů Radek Vymazal. Při něm by hasičům, jak podotkl mluvčí JETE Marek Sviták, pomáhala i nová technika, kterou společnost ČEZ za dvanáct miliónů korun pořídila v návaznosti na výsledky zátěžových testů.

Reklama

Výběr článků

Načítám