Hlavní obsah

Nemluvte mi do výběru ministra, vzkázal Babiš Sobotkovi

Právo, Karolina Brožová

S hledáním nového ministra či ministryně pro místní rozvoj si vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš (ANO) dává načas. Zatímco předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) ještě minulý týden tvrdil, že jméno oznámí do konce září, teď už rozhlašuje, že to bude až v říjnu. Sobotka se obává, že stav může ohrozit čerpání eurodotací.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Pan Babiš chce nechat rozhodnutí po volbách,“ prozradila Právu první náměstkyně ministryně Klára Dostálová, kterou jako svou nástupkyni doporučila Jourová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf ANO Dostálové nabídku vést resort však nepředložil. „Probírali jsme zákony a aktivity ministerstva,“ řekla Právu Dostálová.

Hledají se dva

Babiš schůzku s Dostálovou v úterý potvrdil. „Řešíme i místo pana náměstka Brauna,“ vysvětlil Právu. Právě odchod Daniela Brauna, který byl v resortu od roku 2007 a nyní odchází s Jourovou do Bruselu, situaci ještě víc komplikuje.

Vicepremiér přitom zůstává v klidu. „Nechápu, proč je takové znepokojení,“ řekl Právu. „Já nemusím nic dodržovat. Je to rozhodnutí hnutí a já myslím, že je to naše svobodné rozhodnutí,“ dodal.

Bojí se o peníze

Sobotka je znepokojen. „Pana Babiše jsem už požádal, ať mi co nejdříve předloží návrh na nového ministra. To, že paní Jourová půjde do komise, je známo už několik měsíců. Váhání a odklady si nyní nemůžeme dovolit. Ministerstvo nemůže být bez ministra,“ řekl Právu.

Zdůraznil, že ve hře jsou euromiliardy, které Česko musí začít rychle čerpat. „Vláda musí fungovat efektivně,“ podotkl.

Sociální demokracie kvůli plynulému chodu úřadu upřednostňuje výběr nového ministra z lidí, kteří ve vedení resortu nyní působí. Podporu od nich získává právě Dostálová. „Ono to vypadá, že si ČSSD vybrala ministra, ale zatím je to resort ANO, takže o tom rozhodne hnutí,“ komentoval situaci Babiš.

Jourová v úřadu skončí 3. října. Svou demisi poslala premiéru Sobotkovi, ten už ji postoupil na Hrad prezidentovi Miloši Zemanovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám